Drømmehuset blev mindre på papiret: Måske håb for Maria og Michael

01:52

Foto: Henriette Maj Pedersen

1 af 2

Der er måske håb for de boligejere, Maria og Michael Nielsen, der her på TV2/Nord fortalte om, hvordan de var kommet i klemme efter deres hus med et var blevet 23 kvadratmeter mindre - på papiret. Det mener flere advokater, som TV2Nord i dag har været i kontakt med.

Der er måske håb for de boligejere, Maria og Michael Nielsen, der her på TV2/Nord fortalte om, hvordan de var kommet i klemme efter deres hus med et var blevet 23 kvadratmeter mindre - på papiret. Det mener flere advokater, som TV2/Nord i dag har været i kontakt med.

Det er principiel dom fra Højesteret tilbage i 2013, der fastslår, at sælger kan komme til at give et afslag i købesummen, hvis det viser sig, at det solgte hus har et areal, der er mindre end oplyst i salgsmaterialet. Og det er netop tilfældet i sagen om det hus, som Maria og Michael Nielsen for to år siden købte i Skalborg.

De troede, huset var 113 kvadratmeter, for det stod der på alle papirer fra Bygnings- og Boligregistret - det såkaldte BBR, og også på papirerne fra ejendomsmægleren Danbolig står der, at huset er 113 kvadratmeter.

Men i virkeligheden er huset bare 90 kvadratmeter. Det finder Maria og Michael Nielsen først ud af i forbindelse med, de skal til at bygge til huset og ser gamle byggesagspapirer, hvor det fremgår at arealet er 90 kvadratmeter.

Derfor lyder vurderingen fra flere advokater deriblandt folketingsmedlem og advokat Preben Bang Henriksen, at parret burde kunne få økonomisk kompensation.

- Så vidt jeg er orienteret om den konkrete sag og min viden på området i øvrigt, så burde det være muligt at komme efter sælgeren, der har hovedansvaret for de faktuelle oplysninger, eller ejendomsmægleren, der i en vis udstrækning har pligt til at tjekke de oplysninger de giver i salgsopstillinger, siger Preben Bang Henriksen.

Flere advokater har overfor TV2Nord gjort opmærksom på netop dommen fra Højesteret i august 2013, ligesom en nordjysk advokat på nuværende tidspunkt har en verserende sag i Hasseris om nøjagtig samme problemstilling. Et hus er solgt med fiktive kvadratmeter, og sagen skal for retten med henvisning til dommen fra august 2013.

Det er Danbolig Hansen Thoft i Aalborg, der har solgt parret Maria og Michael Nielsen huset i Skalborg, og medindehaver af firmaet Dannie Thoft siger, at man er ked af situationen på parrets vegne.

- Vi ville gerne have opdaget, at kvadratmeterne ikke stemte overens med de oplysninger, vi havde, men det gjorde vi ikke, ligesom de øvrige så som fagfolk, der udarbejdede tilstandsrapport heller ikke gjorde det. Det beklager vi, og har vi lavet en fejl, så står vi naturligvis ved den, siger Dannie Thoft.

Folketingmedlem Preben Bang Henriksen mener, hvis man i den situation, som Maria og Michael Nielsen fra Skalborg står i, ikke kan komme efter sælger eller mægler i forhold til muligheden for at få en økonomisk kompensation, så er det nordjyske folketingsmedlem klar til at gå videre med sagen.

- Så ser det umiddelbart ud for mig som om, der er noget galt med loven om omsætning af fast ejendom, og så må vi igennem bolig- og erhvervsudvalget ind og se på hvad, der kan gøres i den relation, siger Preben Bang Henriksen.

Forsiden lige nu