Drømmekagen fra Brovst - ikke fra Brovst

02:15

Drømmekagen fra Brovst, hedder den - men i virkeligheden er den slet ikke fra Brovst. Foto: Tommy Hald

1 af 2

De fleste nordjyder tror, at Drømmekagen fra Brovst også stammer fra Brovst, men det er ikke tilfældet. I virkeligheden stammer den fra Klokkerholm, og hedder slet ikke Drømmekagen.

Jytte Andersen bor i dag i Silkeborg. Det er hende, vi kan takke for, at alle i dag kender Drømmekagen fra Brovst.

-Stolt? Jo, det er jeg da nok. Jeg er jo mor til Drømmekagen, så selvfølgeligt er jeg stolt et eller andet sted, siger efterlønsmodtager Jytte Andersen.

I 1960 afleverede den dengang 13-årige Jytte Andersen en opskrift til en konkurrence på Brovst Hotel. Her var margarinefabrikken Amo på udkig efter kageopskrifter, og de tog Jyttes opskrift med hjem og gav den navnet Drømmekagen fra Brovst. Men Jytte Andersen fik ikke noget at vide, før hun selv så kagen i en butik:

-Jeg var 13 år, så jeg tænkte ikke så meget. Jeg syntes, at det var lidt snyd, at de holdt den konkurrence, og så læste jeg nede ved købmanden, at den lige pludselig var døbt Drømmekagen fra Brovst. Men det accepterede jeg som 13- årig, siger Jytte Andersen.

Kagen hed oprindelig Østergaards-kagen og var opfundet af Jyttes mormors Marie Nielsen Højgaard som boede i Klokkerholm.

-Min mormor havde høns derhjemme, så der var masser af æg at tage af. Og der skal mange æg i sukkerbrødsdej, som man brugte meget på den egn. Så jeg tror måske at man senere har kombineret sukkerbrødsdej med kokos, siger Jytte Andersen.

Forsiden lige nu