02:52

1 af 2

Droner til kamp mod ildebrande

De små fjernbetjente helikoptere kommer måske snart til at redde menneskeliv.

En ny aftale mellem et firma i Støvring og en række brandmyndigheder betyder, at nordjyske droner kommer til at flyve for brandvæsnet i en række europæiske storbyer.

- Allermest håber jeg jo på, at vi kan måle direkte, at vi har reddet nogle menneskeliv. Det vil for os og for mig være det allerstørste, siger Jonas Dyhr Johansen, der er direktør i Sky-Watch.

Fire droner som den på billedet skal fra 1. april sættes ind i kampen mod ildebrande. Firmaet Sky-Watch, der laver dronerne, har indgået et samarbejde med beredskabet i både Manchester, Zurick, Odense og København.

De vil gå ud og i tæt samarbejde med os og vores samarbejdspartnere lave de her forsøg i den virkelige verden, og finde ud af hvordan bruger vi den her teknologi, og hvordan får vi mest mulig ud af den, siger Jonas Dyhr Johansen om den nye aftale.

Dronerne skal give brandfolkene overblik. I januar testede Brandvæsnet i København en simplere drone med et kamera, under en brandøvelse i hovedstaden.

- Vores store problem er overblikket. Hvor går de varme røggasser? Og hvis vi tænker lidt ud i fremtiden, og får et kamera på, der kan måle varme, så kan vi jo se de varme røggasser for eksempel trænger til højre. Og så kan vi meget bedre angribe branden, siger Thomas Sylvest, der er brandmester ved Københavns Brandvæsen.

Og netop den efterspørgsel, mener Sky-Watch i Støvring at have fundet svaret på. Et termisk kamera på dronen kan skitsere, hvor der er varmest på jorden, og sende informationen via et trådløst netværk ned til beredskabet.

Med det varmesøgende kamera løber prisen op i 300.000 kroner pr. styk. Det gør det til en meget dyr drone, men det ser Sky-Watch bort fra i projektet - brandfolkene får dem foræret.

- Det gør vi jo selvfølgelig, fordi vi ser et potentiale - markedspotentiale på længere sigt. På den korte bane er det jo også fordi, vi gerne vil bevise, at man kan bruge droner til rigtig meget, siger Jonas Dyhr Johansen.