DSB satser på snesikker drift til vinter

Foto: TV2/NORD (Arkiv)

S-tog er ombygget, så de ikke stoppes af smeltevand, og sporskifter overvåges i DSBs vinterberedskab.

Selv om DSB og Banedanmark siden foråret har forberedt togdriften på den kommende sne og is, gør passagererne klogt i at tjekke vejrudsigten, før de tager toget til vinter. Det siger Banedanmarks områdechef, Klaus Bergman, efter at DSB og Banedanmark belært af sidst års store mængder sne har forberedt sig til den kommende vinter.

- På de hårde vinterdage kan vi ikke udstede nogen garantier. Vi gør vores yderste, men vores kunder skal være forberedte på, at der kan opstå forsinkelser, siger han.

DSB prøver at orientere passagererne, dagen før togtrafikken ændres og i nogle tilfælde med flere dages varsel, siger DSB's trafikchef, Stig Friisbæk.

- Som udgangspunkt vil det altid være en god idé at tage af sted i god tid, når vi varsler ændringer, og være forberedt på, at der er mange kunder i togene, når det sneer og er koldt, siger han.

Når der er kraftig lokal sne, isolerer DSB og Banedanmark lokalområdet. Sner det kraftigt i Aalborg, skiller landstrafikken i Aarhus, så problemerne ikke smitter landstrafikken. Der sendes et rejsehold til området, så trafikken kan styres, hvis landet deles i to, siger han.

S-togene er ombygget, så smeltevand ikke længere løber ind og generer togenes el-installationer. Banedanmark overvåger døgnet rundt de sporskifter, som har størst trafikal betydning, så disse friholdes for sne og sneklumper fra forbikørende tog.

Et beredskab kan rykke ud døgnet rundt, når det er nødvendigt, og når vejret er ekstremt.

På Kystbanen vil DSBFirst reducere togtrafikken ved ekstremt hårdt vejr. Det sker i samarbejde med Banedanmark og Trafikverket i Sverige. Der skal køre færre, men længere tog.

- Vi har haft en tæt og god dialog med samarbejdspartnerne for at skabe forudsætningerne for en så problemfri trafik som muligt, men vi skal være realistiske. Ekstreme vejrforhold kan betyde, at vi må aflyse tog også i år, siger Lars Nordahl.

/ritzau/

Forsiden lige nu