Dukker som patienter
Ny teknologisk landvinding i patientbehandling
Nyt simulationscenter i Aalborg med "levende" dukker giver læger og sygeplejersker mulighed for at træne svære situationer - sammen og i lærerige rammer. Resultatet bliver bedre kommunikation og øget patientsikkerhed.
SimulationsCenter Anæstesien Nordjylland (SCAN), er officielt indviet torsdag.
I det medicinske SimulationsCenter kan man træne i komplekse sygdomsforløb, akutberedskab, kommunikation og hjertestop. Træningen foregår i trygge omgivelser, hvor fejl aldrig bliver fatale, men kan justeres via refleksion og gentagelse - patientsikkerhed, kompetenceudvikling og kvalitetssikring er nøgleordene.
Læger og sygeplejersker er uddannet hver for sig, men arbejder sammen i teams i den kliniske hverdag. Som noget særligt giver SimulationsCenteret mulighed for tværfaglig træning, altså at læger og sygeplejersker kan få rutine i de vanskelige situationer sammen.
Leder af centret, Trine Christensen siger:
- Desværre giver hverdagen oftest ikke tid til, at personalet kan få snakket patientforløb igennem. Ved træning i SimulationsCenteret er der altid afsat tid til det, vi kalder "debriefing". Det er dér, den største læring finder sted.
- Ved hjælp af refleksion skal deltagerne selv komme frem til, om forløbet var hensigtsmæssigt, hvordan deres egen indsats var, og om der er behov for ændringer i de daglige arbejdsrutiner. Sigtet er, at patientbehandlingen altid forbedres."
Omdrejningspunktet i centret er tre højteknologiske dukker ("fantomer"), som kan simulere fysiologiske skader og reaktioner på behandling. To af dukkerne - én i voksenstørrelse og én i børnestørrelse - er via en "navlestreng" koblet til elektronik, gas og luftarter, der sørger for at holde fantomet "i live". De trækker vejret, blinker med øjnene og har puls, som kan mærkes otte forskellige steder på kroppen.
Den tredje dukke er mobil og kan bruges på andre sygehuse, eller hvis f.eks. Falck har brug for træning på et simuleret ulykkessted. Alle dukkerne styres af en computer, hvor der er indlagt forskellige mennesketyper, aldre, køn og sygdomshistorier.