LIGE NU:

Dyngvåde fortidsminder

Danmark har fået en fortidsmindedag, og i Nordjylland blev fortiden også fejret flere steder - mest under paraply.

Ved borgen Egholm i Skørping blev fortidsminderne skyllet grundigt igennem, for regnen væltede ned, da museumsinspektør, Stig Bergman Møller, begyndte beretningen om kongernes stridigheder og dramatiske opgør med herremændene i 1300-tallet.

- Herremændenes borge blev jo altid bygget med et eller andet formål. De her anlæg har været til forsvar. Egholm Slot har været et trætårn i to etager med et lukket pyramidetag eller et fladt tag med åben platform hvorfra man kunne forsvare sig. Det er tydeligt, siger museumsinspektøren.

I dag er der ikke noget slot. Alt er væk. Borgbanken er med årene groet til i tjørn, brændenælder og senegræs. Men de hårdføre deltagere på turen var tilfredse – trods regnen og vandreturen i bakke og dal.

- Det er interessant. Jeg synes, det er en fantastisk fortæller, vi har med, siger Jane Nielsen, fra Dall Villaby

- Det er spændende. Nu hører jeg den rigtige historie om stedet her, for jeg har jo hørt alle røverhistorierne, siger Ole Andersen, der havde taget turen fra Aalborg for at komme på den regnvåde rundtur i Skørping.

Lidt røverhistorie blev det også til. Museumsinspektøren fortalte historien om Dronning Margrethe den Første, der på et tidspunkt fik fat i borgen Egholm og krævede, at den blev revet ned - ligesom hun i øvrigt gjorde med andre herremænds borge. Kongemagten skulle generobres, for den havde været tæt på opløsning i de år. Og det lykkedes også dronningen at få gennemført et forbud mod at bygge nye borge i 100 år.