Dyre præparater i folketinget
Regionerne har brug for, at folketingspolitikerne laver bestemmelser om, hvor stor virkning nye og dyre medicinpræparater skal have på patientbehandlingen, for at sundhedsvæsnet bekoster de store udgifter. Ellers kan regionerne ikke holde deres udgifter i
Regionsrådsformand i Region Nordjylland, Ulla Astman, spørger folketingspolitikerne om dyre præparater.
- Vi har en diskussion til gode i hele landet om, hvor stor en virkning et medicinsk produkt skal have for patienten. Vi skal nok til at være mere hårde til at prioritere de medicinske produkter, siger regionsrådsformanden og nævner dyre gigt- og visse kræftpræparater som eksempel.
Fastsætter rammer
Ulla Astman siger, at når Folketinget har bestemt fra centralt hold, at regeringen fastsætter rammerne for regionernes økonomi, må Folketinget også tage debatten op. Hun nævner som eksempel, at dyre præparater til sclerosepatienter kan udsætte forværringer af deres sygdom i seks til ni måneder.
- Spørgsmålet er, om samfundet skal betale til det. Om det er en stor nok effekt. Den slags diskussioner har vi ikke taget her i landet. Og det er også utroligt svære diskussioner og utroligt svært at sige nej, siger Ulla Astman.
Behandlingseffekten
Regionsformanden henviser til, at Storbritannien har sådanne bestemmelser om, hvor stor behandlingseffekten skal være, for at medicinpræparaterne tages i brug, mens Norge har fastsat krav til, hvor høj prisen må være.
40 millioner ekstra til Nordjylland
For nye kræftpræparaters vedkommende har regeringen givet Region Nordjylland ekstra 40 millioner kroner at gøre godt med til næste år.
- Vi kan godt være bekymret for, om vi kan holde udgifterne til ny kræftmedicin på de 40 millioner kroner. Det er en stor udfordring, vi har her, siger Ulla Astman.
Prisaftaler med medicinalindustrien
Økonomiaftalen mellem regeringen og regionerne indbærer, at der skal ses på prisaftaler med medicinalindustrien. Og det sætter Ulla Astman lid til skal løse noget af problemet i første omgang, siger hun.