Ebh Bank i stor krise
Ebh Bank er i krise. Krisen er så stor, at banken ikke længere overholder lovens solvenskrav. Finanstilsyn er orienteret og salgsproces sat i gang.
Det ser sort ud for den Fjerritslev-baserede Ebh Bank. Bankens solvens er væsentligt under lovens mindstekrav, oplyser banken i en meddelelse til Københavns Fondsbørs.
Banken har nedskrevet yderligere på udlån til ejendomsbranchen, og nedskrivningerne har et så betydeligt omfang, at solvensen kommer ned under kravene i lov om finansiel virksomhed.
Her er mindstekravet til en banks solvens otte procent, men Ebh Bank oplyser ikke i meddelelsen, hvad dens solvens er.
Kunder mister ikke penge
Finanstilsynet er orienteret om situationen, og ledelsen har samtidig indledt en dialog med Afviklingsselskabet under Det Private Beredskab om den videre proces, herunder en mulighed for at finde nye ejere til bankaktiviteterne.
I forvejen er banken i gang med at sælge sine datterselskaber, og den proces
fortsætter.
Forude venter en afvikling som den, man så i forbindelse med Roskilde Bank-krakket, konkluderer bankekspert Bjarne Jensen, Bjarne Jensen Consult.
- Nu ryger banken ind i en decideret afviklingssituation. Det gode er, at den garantiaftale, der er lavet med regeringen, garanterer, at kunderne ikke mister deres penge, men man skal fortsat have forstærket afviklingen og solgt filialnettet, siger Bjarne Jensen, der over for Business.dk vurderer, at flere banker kommer til at gå samme vej.
Nedskrivning efter Stones-krak
Krisetegnene i den lille nordjyske bank begyndte at vise sig i september. Først måtte banken foretage en kæmpe nedskrivning, da ejendomsspekulanten Steen Gude gik ned med Stones Invest.
Det kostede Ebh Bank 100 millioner kroner.
Og i slutningen af september måtte Nationalbanken sammen med en række andre banker, spænde et sikkerhedsnet ud under Ebh, der havde problemer med likviditeten.
Det var nemlig før den danske stats redningspakke til bankerne, der garanterer alle indskud, også interbankudlån.
Topdirektøren Finn Strier Poulsen blev fyret med øjeblikkelig virkning, og forventningerne blev nedjusteret til 0 kroner, men dengang afviste bestyrelsesformand Egon Korsbæk på det bestemteste alle sammenligninger med Roskilde Bank.
- Den situation er vi slet, slet ikke i. Vi har vores selvstændighed. Men vi har måttet bide i det sure æble og gå til nogen for at få hjælp til vores likviditet. Det har de været parat til at bakke op om, og det er, fordi de tror på os, sagde Egon Korsbæk i slutningen af september til Ritzau.
Støtte til bankerne nødvendig
Da den danske redningspakke for bankerne faldt på plads i begyndelsen af oktober, var Ebh Bank der som en mis og tilsluttede sig statsgarantien for indskud.
I Dagbladet Børsen torsdag siger direktøren for Lokale Pengeinstitutter, Jan Kondrup, at de danske pengeinstitutter er på vej til at blive drænet for kapital, fordi markedet for ansvarlige lån er dødt.
For at undgå, at bankerne lider solvensdøden, bør staten derfor gå ind med støtte til bankerne i en delvis nationalisering, som det er sket en række steder i udlandet, lyder det nu fra dele af sektoren, mener Kondrup.
Ebh Bank har i periode fra 2002 til 2008 haft en udlånsvækst på 460 procent. Per 30. juni havde banken en egenkapital på 1,1 milliard kroner.
/ritzau/