Peter Melgaard Olesen er begyndt at vande sine græsmarker. Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Efter historisk våd vinter: Peter Olesen vander sine knastørre marker

For under to måneder siden stod marker over hele landet under vand. Men nu har solen overtaget, og markerne er så tørre, at de må vandes flere steder.

Der er ikke længere brug for gummistøvler, når Peter Melgaard Olesen skal tjekke sine marker. For selvom flere af dem for bare seks uger siden stod under vand, er de nu så tørre, at han er begyndt at vande dem.

- Det er jo vildt, så hurtigt det hele er blevet tørt. For to måneder siden ønskede vi bare sol og vind, og det skal jeg love for, vi fik, siger Peter Melgaard Olesen, med et lille grin, mens han inspicerer jorden på den græsmark, der bliver vandet.

Peter Melgaard Olesen dyrker 135 hektar med græs, korn og energipil. Han har kun planer om at vande sine græsmarker. Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Han dyrker cirka 135 hektar udenfor Øster Hassing og glæder sig til næste regnbyge. Men når vejrguderne ikke kommer med vand, må han selv sørge for det. Han har lånt en vandingsmaskine af sin nabo og har de sidste dage givet flere af sine marker det, der svarer til 25 millimeter regn. Det er nemlig vigtigt for den gødning, der er blevet spredt på markerne, at få vand, så den kan trænge ned i jorden og blive optaget af planterne.  

Men for bare et par måneder siden var situationen en helt anden. Både for Peter Melgaard Olesen, og for landmænd i hele Danmark.

En række ekstreme vejrforhold

Et vådt efterår i 2019 kombineret med den vådeste februar nogensinde gav nemlig anledning til bekymring hos mange nordjyske landmænd. Det fortæller Poul Madsen, som er planteavlskonsulent hos Agri Nord.

- Dengang var humøret noget lavt. Landmændene kunne kun se til, mens der kom mere og mere regn, og mange af dem har været nødt til at så afgrøderne om, fordi de stod under vand for længe, siger Poul Madsen, og fortsætter:

- Det er knap så sjovt at så to gange, og kun høste en gang. Men landmændene lever jo med naturen, så det har nogle af dem været nødt til.

Samme scenarie var Peter Melgaard Olesen ude for. Han blev nødt til at genså cirka halvdelen af de afgrøder, der kom i jorden i efteråret.

Vandingsanlægget er indstillet til at give vand svarende til 25 millimeter. Det er over ti gange så meget, markerne har fået fra oven de sidste par uger. Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Det er ikke unormalt at vande markerne på denne tid af året, men Peter Melgaard Olesen er overrasket over, at det er nødvendigt, så kort tid efter en så regnfuld periode. 

- Vi kan kun tilpasse os naturen

Men efter det tørreste forår i 15 år - indtil videre -, er der nu så tørt, at der flere steder skal tilføres vand til markerne igen.

- Det er jo et eksempel på de mere ekstreme vejrfænomener, som, vi alle hører, bliver værre. Først en lang periode med meget nedbør og så en periode med mangel på samme, siger Poul Madsen.

Han har mange års erfaring som planteavlskonsulent og mener, at selvom det nuværende vejr er usædvanligt, så er det for tidligt at sige noget om effekterne af det.

- Vi ved, at sommeren har størst betydning for, hvordan udbyttet bliver. Men derfor må der gerne komme noget regn nu, siger han.  

Det er Peter Melgaard Olesen enig i. Han regner med, at få vandet den sidste græsmark, inden han skal aflevere vandingsmaskinen tilbage til sin nabo. Derefter er der ikke meget andet at gøre end at håbe på, at der kommer mere regn fra oven.

- Vi har kun fået et par millimeter regn, de sidste par uger. Så selvom vi kan kompensere forskellige aspekter, så kan vi hverken fremtrylle solskin eller regn. Vi bliver nødt til at tilpasse os naturen, siger landmanden fra Øster Hassing.