Efter ny smitte blandt mink i Nordjylland: - De første aflivninger finder sted i midten af næste uge

Adskillige minkfarme i Nordjylland er ramt af corona. Senest har Jammerbugt Kommune oplevet et tilfælde af covid-19 på en minkfarm. Det betyder nu aflivninger på stribe.

I torsdags valgte Regeringen at ændre strategi, således mink, der er testet positiv, igen skal aflives. Fredag aften havde covid-19 pludselig bredt sig til en minkfarm i Jammerbugt Kommune, og det vækker bekymring hos Nikolas Hove, der er beredskabschef i Fødevarestyrelsen.

- Det er meget alvorligt. Vi kan se, at en af de afgørende faktorer for spredningen af smitte er afstand. I og med farmene ligger så tæt, så er det naturligt nok noget, der bekymrer os rigtig meget, siger han.

Fødevarestyrelsen er derfor i gang med at få effektueret en plan, således de smittede minkbesætninger kan blive aflivet hurtigst muligt.

quote De første aflivninger finder sted i midten af næste uge

Nikolas Hove, beredskabsmester, Fødevarestyrelsen

Og alle aflivningerne sker ikke bare over natten.

Det er en stor logistisk operation

Hvorfor er aflivning overhovedet en effektiv strategi, når det er så omstændigt at føre ud i livet?

- Det er ikke omstændigt at føre ud i livet. Det er bare en stor logistisk operation, som vi skal i gang med, og det er vigtigt, at vi gør det så hurtigt, vi kan, siger Nikolas Hove, inden han fortsætter,

- Vi håber dog på at kunne fange besætninger, før de bliver smittet. Det er altafgørende, at vi fanger besætningerne så tidligt i processen som så muligt. Det er også derfor, at mink bliver testet to gange om ugen i Nordjylland.

Fredag aften blev der konstateret smitte på en minkfarm på Gjøl med over 37.000 mink. Der venter derfor et stort oprydningsarbejde.

- Hver gang vi skal slå en besætning ned, så er det meget vigtigt, at vi får den takseret, således den enkelte landmand kan få den kompensation, som han har ret til. Derudover er det en stor operation at slå en besætning ihjel. Det tager noget tid at få planlagt en indsats. Det kræver en masse udstyr, en masse folk og en masse værnemidler, så vi kan håndtere den pågældende minkfarm på en sikker måde både for det personel, der skal gøre det og for landmanden, og det folk der bor i omgivelserne, siger Nikolas Hove.

Det er ikke kun iværksættelsen af aflivningerne, der tager tid. I disse dage foretager Fødevarestyrelsen en masse opkald til minkavlerne.

- Enhver avler, som har en besætning, der er under mistanke eller er smittet, får besked samme dag. De første aflivninger finder sted i næste uge, fortæller Nikolas Hove.


Seneste nyt

fra Nordjylland