Seneste nyt:

Efterretningstjeneste undersøger: Demonstranter i Aalborg var iført militæruniform

Flere politikere er utilfredse med, at demonstranter har iført sig militæruniform under demonstrationer mod regeringens coronarestriktioner.

Se historien fortalt som TV-indslag i toppen af denne artikel. 

I lørdags demonstrerede gruppen Men In Black i Aalborg mod regeringens coronarestriktioner. Her bar flere af demonstranterne militære uniformer, og det har nu ført til, at Forsvarets Efterretningstjeneste efterforsker sagen. Det er nemlig ikke første gang at demonstranterne er i militæruniform. 

Forsvarets nuværende uniformsreglement forholder sig ikke klart til, hvorvidt ansatte må bære militære uniformer uden for tjenesten, og det fremgår heller ikke tydeligt, hvornår man som civil må og ikke må bære militæruniformer, som man lovligt kan købe via militære overskudslagre.

På trods af det uklare reglement, er Venstres forsvarsordfører ikke i tvivl: 

- Det er jo helt utilstedeligt, hvis man forsøger på at fremføre sig som noget andet, end det man er. En myndighedsperson er en i politi- eller militæruniform, og det skal borgerne helt klart kunne adskille. Det er klart ulovligt at fremfør sig for noget andet, end det man er. Og det er også ulovligt at iføre sig en myndighedsuniform, så det her, det er ganske enkelt strafbart, siger Lars Christian Lilleholt og tilføjer: 

-  Problemet er jo, at det er svært for dem der deltager i demonstrationen, eller for dem der kommer forbi at skelne om det er en reel myndighedsperson, eller om det er en der har pådraget sig eller påført sig uniform. 

140521 KLIP Demo i uniform 2 Still
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Skal afdække om det er lovligt

Netavisen OLFI, der skriver om det danske forsvar, indenrigs- og udenrigspolitik. Journalist Kasper Junge Wester har fulgt sagen nøje, og han er ikke i tvivl om, at sagen er alvorlig, når FE går ind i den. 

- Den er et udtryk for, at man tager det her alvorligt. Det er jo en ret ny situation, vi så de uniformerede demonstranter i København og siden er de optrådt ved jer i Aalborg, og nu tror jeg, at man gerne vil vide hvad det er, det går ud på. Altså hvem er de her mennesker? Er det nogle som er ansat i forsvaret nu, nogle som er tidligere tilknyttet, er det veteraner? Og så skal man selvfølgelig have afdækket, om de har lov til at gøre det, siger han. 

Ifølge Kasper Junge Wester, er det første gang, at FE går ind i en sag som denne. Særligt tror han, at efterretningstjenesten er interesseret i at finde ud af, hvem de pågældende personer er, da man laver sikkerhedsgodkendelser af militær personale løbende. 

FAKTA

I en mail til TV2 Nord, skriver Forsvarskommandoen, som har bedt FE undersøge sagen: 


Forsvarskommandoen har overdraget den videre undersøgelse af den konkrete sag til Forsvarets Efterretningstjeneste.


Af Forsvarsministeriets cirkulære om Forsvarets militære og civile personel kan man læse, at det er forbudt at anvende Forsvarets uniformer i forbindelse med demonstrationer mod tjenstlige forhold, mod Forsvaret i almindelighed eller mod dansk forsvarspolitik.


De nuværende uniformsreglementer i Forsvaret forholder sig ikke i øvrigt klart og entydigt til, hvorvidt uniform må bæres af ansatte uden for tjenesten og i ikke tjenstligt øjemed. Det er et område, som Forsvarskommandoen i samarbejde med Forsvarsministeriets Personalestyrelse er ved at undersøge, om der behov for at regulere.

Ved ophør af ansættelse i Forsvaret afleveres udleverede uniformer. Forsvarets uniformer - nye og gamle - kan anskaffes kommercielt, typisk på overskudslagre, og kan derfor bæres af enhver, herunder også af tidligere ansatte. Evt. bæring sker dog under ansvar efter straffelovens § 132, nr.1, nr.1 der forbyder retsstridig anvendelse af ”kendetegn eller dragt, som er forbeholdt dansk eller fremmed offentlig myndighed eller militærpersoner”. 

Bestemmelsens rækkevidde er dog begrænset.


Hvis en militær ansat i Forsvaret handler i strid med interne bestemmelser om uniformsbæring, vil det kunne give anledning til en række forskellige reaktioner fra Forsvaret. Reaktionen afhænger selvsagt af en meget individuel og konkret vurdering af det enkelte tilfælde, og af overtrædelsens grovhed. Sanktionering vil kunne komme på tale efter militær disciplinarlov eller i grove tilfælde efter militær straffelov.


- Når man er iført uniform til en Men in Black-demonstration, er man med til at tage hele forsvaret til indtægt for egne holdninger. Det er ikke forsvarets officielle holdning, at regeringen er gået for vidt med coronarestriktioner, så når du tropper op med uniform uanset om den er aflagt eller en af de nyere uniformer, så er det klart, at man tager nogle folk til indtægt for sine holdninger, og det kan forsvaret ikke være tjent med, lyder vurderingen fra Kasper Junge Wester. 

Også forsvarsordfører fra Radikale Venstre, Martin Lidegaard, tager stærk afstand fra personer, der har iført sig uniform under demonstrationerne. 

- Selvfølgelig bør man under ingen omstændigheder bære sin uniform ved denne form for demonstration, skriver han i en besked til TV2 Nord. 


Forsiden lige nu

021222 DIGI Ansatte tilbudt krisehjælp Still

play Sådan foregik politiets ransagninger hos kommunen

80_percent

play Lille modelbane betyder stor forskel for forening

20221202-104910-A-5126x3507ma

Nordjyske festivaler reagerer på Hugo Helmigs død

20_percent

play Weekenden kan byde på sne

021222 DIGI Ansatte tilbudt krisehjælp Still

play Sådan foregik politiets ransagninger hos kommunen

80_percent

play Lille modelbane betyder stor forskel for forening

20221202-104910-A-5126x3507ma

Nordjyske festivaler reagerer på Hugo Helmigs død

20220824-192943-2-4000x2666ma

Pludselig udmelding - populært spisested lukker

politi hunde politihund hundepatrulje politibetjent

43-årig mand fundet i god behold

retten hjørring

play Søofficer skal betale bøde for at krænke underordnet

20200202-152715-L-8256x5504ma

Aalborg Universitet undrede sig over klimaordførers høje taxaregninger

021222 FO Færre krydstogtskibe 4

play Turister vælger i stor stil rejser sydpå - det mærkes på nordjysk krydstogthavn

Satudarah og klubhus

Blev tilbudt 30.000 kroner for at brænde rocker-hegn ned - nu skal han i fængsel

20220824-192943-2-4000x2666ma

Pludselig udmelding - populært spisested lukker

retten hjørring

play Søofficer skal betale bøde for at krænke underordnet

Retten i hjørring efterår

56-årig mand er fængslet for en række lommetyverier

301122 Stigsborgbrygge 5 by og land brst 4493

play Ansatte tilbudt krisehjælp i Aalborg Kommune

Plante og Klimakonference vegetarbuffet 03

Landmænd fik serveret vegetarbuffet: Nu skal de gribe den grønne omstilling

Pyrustitterfrem

Ikonisk nisse takker af: Pyrus optræder i Aalborg for sidste gang

[Tilpasset] 011222 Elkedel chhe 4507

Kommune med ny udmelding: Her behøver du ikke længere koge vandet

header_julehjaelp-1024x388

Erhvervsfolk samlede rekordmange penge ind til udsatte børnefamilier

190522 Overvågning kamera Genrebillede

play Mand tiltalt for massiv stalking af sin eks-kone: Stjal overvågningskameraer og sendte trusselsbrev

Dorte Carlsen

Slagtermester kan nu smile igen - fødevarekontrol vender tomlen op

def_thumb,50_percent

play Ransagning ryster borgmester: - Hvorfor ringede politiet ikke bare?

Til forsiden

Til forsiden