LIGE NU:

Eghjorten kommer alligevel ikke til Nordjylland

Kæmpebillen Eghjorten kommer alligevel ikke til Rold Skov.

Naturstyrelsen havde planlagt at sætte både larver og voksne biller ud i løbet af foråret. Men de planer er nu blevet skrinlagt fordi det har vist sig at være umuligt at skaffe biller og larver fra vores nabolande, fortæller biolog Hans Erik Svart fra Naturstyrelsen. Det skriver DR P4 Nordjylland.

- Polen har ikke været interesseret i, at give os nogle larver overhovedet og Sverige har ikke givet os så mange, som vi havde håbet på. De skal jo også passe på deres dyr. De ved jo hvor skoen trykker, så de skal jo ikke give nogle dyr, så de udsætter deres egne bestande for fare, siger han til DR Nordjylland.

Den op til 10 centimeter lange bille har været uddød i Danmark siden 1970'erne.

Det har kun været muligt at skaffe 100 biller og 250-300 larver og dem har Naturstyrelsen valgt at sætte ud i Dyrehaven nord for København. Og de der bliver de sluppet fri netop i dag.

- Men det udelukker jo ikke, at vi på sigt kan sætte dem ud andre steder også. Så hvis vi får opbygget en god bestand i Dyrehaven, så kan vi jo flytte dem andre steder hen, hvis det der til den tid er interesse for det, siger biolog Hans Erik Svart.

Han anslår, at der vil gå mellem fem til ti år før der er så mange larver og biller i Dyrehaven, at nogle af dem kan flyttes til Rold Skov.