LIGE NU:

Egnsteatre i fare

En ny støtteordning til egnsteatre får frygten til at spire hos teatrene. Den nye støtteform kan nemlig koste eksistensen.

I Nordjylland er der fire egnsteatre. En af dem er Himmerlands Teater i Hobro. Her lever man på forhånd på et minimumstilskud.

- Vi kan ikke overleve, hvis den nye ordning betyder at vi mister penge, siger Susanne Sangill, der ledere Himmerlands Teater.

Usikkerheden kommer fordi Kulturminister Brian Mikkelsen fra 2009 lægger loft over støtten til egnsteatrene. Det betyder i praksis, at hvis en kommune vil oprette et nyt egnsteater, så stjæler den statslige støttekroner fra andre kommuners egnsteatre.

- Det er helt uholdbart, at regeringen på den måde vil fastholde status quo, i stedet for at lave et system, der skaber udvikling af teatrene, siger Karl Bornhøft, der er teaterordfører for SF.

Støtten til egnsteatrene er siden år 2000 fordobblet og med det nye system vil kulturministeren tvinge kommunerne til at satse på kulturen. Støttesystemet fungerer nemlig sådan, at kommunerne giver den fulde støtte til egnsteatrene og så får kommunen halvdelen refunderet af staten.

- Det her vil være med til at motivere kommunerne til at bruge penge på kulturen, når de budgetterer. De vil vel ikke sige nej til penge fra staten, siger kulturminister Brian Mikkelsen (kons.)

Den tror Karl Bornhøft ikke på.

- Kulturen har tabt kampen i kommunerne. De kører så stramt økonomisk, at de kun kan klare kerneområderne, og så bliver kulturen nedprioriteret, siger Karl Bornhøft.

Egnsteatrene kan reddes af de enkelte kommuner, hvis de er klar til at spæde ekstra penge i kassen, når de statslige støttekroner skal fordeles på flere hænder. Den har Susanne Sangill fra Himmerlands Teater dog ikke tillid til.

- Det værste der kan ske, er at kommunen ikke kan lukke det hul der opstår, når de statslige penge bliver færre. Hvis det sker, så kan vi ikke eksistere, siger Susanne Sangill til TV2/NORD.