01:13

1 af 2

Ekspert: En skat er sandsynligt

Det kan meget vel være muligt, at tyskerne nedgravede en stor nazi-skat i sandet ved Asaa strand. Det siger arkæolog.

En tysk mand på 90 år sagde i søndags til TV2Nord, at han som ung marinesoldat hjalp tyskerne med at grave store huller i jorden på stranden i Asaa.

Sidsel Wåhlin, der er museumsinspektør på Vendsyssel Historisk Museum, mener at manden kan have ret.

- Altså, det er usandsynligt, at de har gravet store huller så tæt på vandkanten, fordi man simpelthen ville drukne i forsøget, men jeg er ikke i tvivl om, at han har gravet de her huller for nazisterne under 2.verdenskrig, siger hun.

Der er de seneste dage kommet mange bud på, hvad det er der kan være gemt i de seks gange fire meter store huller.

- Der går mange rygter nu, men jeg har svært ved at forestille mig, at det er rav eller guld, men man ved jo aldrig, siger hun.

Stranden i Asaa har efter nyheden i søndags haft flere besøgende end normalt, men ingen har endnu fundet skatten.

- Man skal selvfølgelig være opmærksom på forskellige ting, hvis man begynder at lede på stranden eller andre steder. Det er lovligt i Danmark at lede med metaldetektor, men man må ikke grave på offentlig eller privat grund, og hvis man finder noget, så skal det enten afleveres til ejermanden eller som danefæ, siger Sidsel Wåhlin.

Sidsel Wåhlin vil i nærmeste fremtid snakke med den tyske mand for st få historien på plads. Og så vil hun lede videre på kort over området, for at kunne kortlægge de nedgravninger, der forhåbentlig kan afsløre skatten og dens indhold.