00:27

1 af 2

Ekspert: Forældrene er "delleblinde"

Hver tredje barn i Nordjylland er overvægtig og får for lidt motion. Koordinator for projekt Vanebryderne mener forældrene er "delleblinde".

Hver tredje barn i Nordjylland er overvægtig og får for lidt motion. Og det tal er stadig stigende. Det betyder, at flere og flere nordjyske børn og unge dagligt kæmper med overvægt. Og det er selv om stort set alle nordjyske kommuner har et eller flere tilbud til børn og forældre i kampen for at ændre livsstil.

En af årsagerne til, det går den gale vej, kan være, at mange forældre er såkaldt "delleblinde". Det mener Jytte Møller Christensen, koordinator for projekt Vanebryderne i Aalborg, et projekt, der hjælper børn og familier med at leve sundere.

- Alle forældre vil deres børn det bedste, men vi har erfaring med, at mange forældre ikke ser deres børns overvægt. Man kan kalde dem delleblinde, og derfor mener jeg, at vi professionelle inden for sundhedsområdet har en forpligtelse til at handle, hvis man ser, at børn og unge har en vægtudvikling i den gale retning, siger Jytte Møller Christensen.

Hun understreger, at det kan have sundhedsfagligt voldsomme konsekvenser, når flere og flere børn og unge bliver overvægtige.

- Man får mange livsvilkårssygdomme, blandt andet forhøjet blodtryk, sukkersyge, fedtlever, depression og dårlig trivsel, så jeg synes, der er mange konsekvenser, hvis ikke man tager det alvorligt og gør noget, siger Jytte Møller Christensen.

En undersøgelse foretaget af Region Nordjylland viser, at knap en tredjedel af nordjyske børn og unge er moderat til kraftig overvægtig.

Og i Nordjylland har man yderligere en særlig udfordring; under halvdelen af de nordjyske mødre, der ikke har en uddannelse, tager ikke sit barn med til forebyggende børneundersøgelser, hvor lægen kan se, hvordan børnene trives også med hensyn til kost, og hvor der kan eventuelt bør ske ændringer.

Er det forældrenes ansvar eller samfundets ansvar, når børn og unge bliver overvægtige?

Det og meget mere ser vi på TV2/Nord i aften nærmere på. Se med i aften i Nyhedsmagasinet Konsekvens kl. 19.30. Og du kan blande dig på vores Facebook side, skriv kommentar eller spørgsmål direkte til panelet, som består af sundhedscoach Pernille Steenberg, formand for børne- og familieudvalget i Jammerbug,t Søren Brink og psykolog Kirstine Nielsen.