Ekspert frygter Solhaven-dom

Retten i Aalborg afgør onsdag om Solhaven anvendte håndfast pædagogik - eller om det var vold. Den tidligere forstander og en lang række ansatte er anklaget og en ekspert frygter dommen.

Retten i Aalborg afgør i onsdag om Solhaven anvendte håndfast pædagogik - eller om det var vold. Den tidligere forstander og en lang række ansatte er anklaget. En ekspert frygter at dommen kan få betydning for det fremtidige arbejde med de allermest belastede unge.

Karin Kildedal, lektor, Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, AAU, skrev for godt fem år siden bogen Pædagogik fra Farsø - et forskningsprojekt der skulle sætte ord på Solhavens arbejdsmetoder med deres unge. Hun betegner opholdsstedets pædagogik som håndfast, men kærlig.

- Den pædagogik og den måde de har arbejdet på Solhaven har på mange måder været utraditionel og ind i mellem også på grænsen kan man sige, og det vil det altid være når man arbejder med unge som har været udsat for så meget som de unge har i Farsø, siger Karin Kildedal.

Solhavens utraditionelle pædagogik har i mere end to årtier skabt overskrifter. De fleste på grund af gode resultater, men de grænsesøgende metoder har ikke kun skabt venner: I takt med at opholdsstedet voksede både fysisk og i omtale, så voksede kritikken af metoderne også. Den preller dog af på solhavens tidligere forstander.

- Vi lever i et land der har en jantelov og det er i den grad kommet til udtryk gennem hele det her cirkus vi har været igennem. Der er da nogen der synes at vi har været for smarte og har næsen for langt fremme, siger Søren Virenfeldt.

Ifølge Solhavens forstander har det været nødvendigt at opfinde en helt ny pædagogik i Farsø, fordi alle andre forsøg på at hjælpe de unge allerede har spillet fallit.

- Virkeligheden viser at alle dem der kommer til Solhaven er jo smidt ud af de institutioner der har alle eksperterne og alle de veluddannede pædagoger!

Karin Kildedal beskriver Solhavens pædagogik med få ord.

- Hele deres grundlæggende forståelse af hvad de unge har brug for var omsorg og anerkendelse kombineret med en kærlig, men fast hånd!

En fast hånd kan betyde magtanvendelse, når det er nødvendigt at standse en ung, der er i færd med at skade andre eller sig selv. Og På Solhaven var der netop mange opfarende og fysisk reagerende unge:

- Vi har nogen der har slået andre folk ihjel - vi har nogen der har lavet voldtægt og nogen der har lavet næsten alt du kan forestille dig, men vi har også nogen der kun er anbragt af sociale årsager, siger den tidligere forstander Søren Virenfeldt.

Karin Kildedal konkluderer i sin bog om Solhaven, at deres håndfaste pædagogik ser ud til at virke. Retten skal nu afgøre om pædagogikken blev for håndfast.

- Man vil næppe kunne undgå magtanvendelse i forhold til de her unge, så jeg kan da godt være bekymret for hvad det kommer til at betyde for området, siger Karin Kildedal.


Seneste nyt

fra Nordjylland