LIGE NU:

Ekspert: Ligeløn er dårlig ide

De strejkendes krav om ligeløn møder kritik fra forskere, der frygter, at vi ender med et stift og udynamisk arbejdsmarked, hvis alle med samme uddannelseslængde skal have det samme.

De strejkende i kvindefagene vil have det samme i løn som mænd med samme uddannelseslængde. Nu advarer arbejdsmarkedsforskere på Aalborg Universitet mod, at de strejkende får deres vilje.

- Man kunne jo forestille sig det scenarie, at man kan slå op i en tabel, og så se hvor lang uddannelse man har, og hvilken løn man så skal have. Det sætter al dynamik ud af kraft på arbejdsmarkedet. Det er ikke hensigtsmæssigt, siger arbejdsmarkedsforsker Jørgen Stamhus fra Aalborg Universitet

Ifølge Jørgen Stamhus skal man istedet kigge på en række faktorer som jobindhold og personlige kvalifikationer.

Hos FOA fastholder de, at deres medlemmer skal have en løn, der svarer til ansatte i brancher med samme uddannelseslængde.

- Når du det her samfund i den grad har bygget lønstrukturerne op på løn i forhold til uddannelseslængde, så synes vi det er rimeligt, hvis man lige kaster et blik ud over Danmark og ser, hvordan lønnen egentlig er i andre fag, der har en uddannelseslængde, der nogenlunde matcher vores gruppers, siger forbundsformand i FOA, Dennis Kristensen.