02:19

Foto: Bruno Stagsted

1 af 2

Elever hackede sig til mindre fravær

Onsdag og torsdag bliver 19 elever fra Aalborg Handelsskole slæbt i Byretten i Aalborg. Eleverne er sigtet for at have hacket sig ind i et IT-system, hvor de har snydt sig til mindre fravær fra timerne end de reeelt har haft.

Både nuværende og tidligere elever på Aalborg Handelsskole har angiveligt pyntet på deres fraværsstatistk, som de har hacket sig ind i.

- Det er torskedumt. Man har jo selv valgt at være her, så det handler bare om at møde op. Det er for latterligt, siger Mathias Rubi Jensen, der er EOX-elev i 2A på Aalborg Handelsskole.

Det er på www.elevplan.dk, at eleverne har kunnet fifle med deres fraværsprocent. Angiveligt efter en eller flere elever har afluret en lærers adgangskode, der efterfølgende er blevet delt mellem elever på alle handelsskolens tre afdelinger med ungdomsuddanelser på Strandvejen, Turøgade og Saxogade.

Snyderiet, der har fundet sted i efteråret sidste år, blev opdaget af skolen, da man foretog et sikkerhedstjek efter en lignende sag på Fyn.

- Vi opdagede at omkring 70 elever havde fået rettet deres fraværsregistrering, siger Hans Jørgen Møller, der er forstander på Aalborg Handelsskole.

Efter politiet har efterforsket sagen, er der nu blevet rejst sigtelse mod 19 elever, der skal en tur i byretten. Anklagemyndigheden forventer, at de unge erkender snyderiet, hvorfor sagerne bliver kørt som tilståelsessager.

Enkelte elever kan dog forstå nogen har følt sig fristet til at snyde.

- Så må lærerne jo passe bedre på deres passwords, siger EOX-elev Mikkel Rasmussen, 2A på Aalborg Handelsskole.

- Vi har selvfølgelig efterfølgende indskærpet overfor vores medarbejdere, at systemet er meget sårbart, hvis man ikke er forsigtig med sine passwords, siger Hans Jørgen Møller.

Ingen af eleverne, som skolen har haft mistænkt for fraværs-fusk er blevet bortvist. En eventuel straf er altså nu op til retssystemet.

- Det er jo ikke fedt. at få en plet på straffeattesten for sådan noget her. Så bliver det svært både at finde en læreplads og få et arbejde bagefter, siger Katrine Rosengren, der også er EOX-elev og går i 2A på Aalborg Handelsskole.

Syv af de 19 elever, der skal i retten, er sigtet for flere gange at have hacket sig ind i fraværsstatistikken. 12 er sigtet for en eneklt gang at have misbrugt lærerens password.

For meget fravær betyder, at SU-en kan blive taget fra én, og man kan blive bortvist fra uddannelsen.

Ingen af eleverne, der medvirker i artiklen her, har haft noget med snyderiet at gøre.