06:18

Det er blevet populært at sende sit barn på privatskole. Flere nordjyske privatskoler har lange ventelister, og det er særligt fra fjerde klasse og op, at mange vælger at kvitte folkeskolen til fordel for en privatskole.

Elever strømmer til private skoler

Forældrene tror fejlagtigt de betaler for bedre skolegang, når de vælger privatskole, mener Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen.

Det er helt misforstået, hvis nordjyske forældre tror, de får en bedre faglig skolegang til deres børn, når de vælger en privat skole fremfor en kommunal folkeskole.

Det mener Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen.

Udmeldingen kommer i forbindelse med, at TV2 Nord sætter fokus på de nordjyske privatskoler.

En rundspørge, som TV2 Nord har lavet, viser, at flere nordjyske privatskoler oplever en stor tilstrømning. Fire af de ti privatskoler, der har svaret på spørgsmålet, har mellem 100 og 200 elever stående på venteliste til en plads i de klasser, der er startet op efter sommerferien. Det er særligt i klasserne fra mellemtrinnet og op, at ventelisterne er blevet lange.

Det kan jeg ikke forstå, fordi folkeskolerne i Nordjylland klarer sig rimeligt fornuftigt. Også i forhold til de faglige krav, siger Claus Hjortdal og tilføjer:

- Det passer ikke, at børn på private skoler klarer sig bedre fagligt.

Ifølge skolelederformanden viser undersøgelser, at netop nordjyske skoler ligger i top, når det handler om faglighed.

- Den der forestilling om at hvis man betaler, så får man bedre faglighed, den holder ikke, fastslår han.

Karaktermæssigt klarer størstedelen af privatskolerne sig godt i forhold til folkeskolerne, og forældrene nævner ofte det faglige niveau som hovedårsag til at flytte deres børn.

Claus Hjortdal mener da også, det er i høj grad handler om en forældreholdning, når flere og flere nu vælger en privat skole til børnene.

- Der er en forældreholdning i det her, for hvis børnene selv kunne bestemme, så tror jeg faktisk, at de ville vælge den skole, som de altid har gået på, den skole der ligger lige rundt om hjørnet, der hvor nabobørnene også går, men det er forældrenes holdning der afgør det, siger Claus Hjortdal

13,2 procent af de nordjyske skoleelever går i dag på en privatskole.