LIGE NU:

En læge til 1828 patienter: Nordjyske læger topper statistikken

De nordjyske læger er blandt dem, der har flest patienter pr. læge. I Morsø Kommune er der 2213 patienter pr. læge.

Antallet af patienter stiger, og samtidig bliver der færre praktiserende læger. Det kan mærkes i Nordjylland, hvor lægerne i gennemsnit har 130 patienter mere pr. læge nu end i 2010. Samtidig har patienterne mere behov for at se deres læge end førhen.

En læge kan sige nej til at tage flere patienter ind, når lægen har 1600 patienter. Men fordi der er lægemangel i Nordjylland, har mange læger sagt ja til at tage flere patienter. Det betyder nu, at gennemsnits-lægen i Nordjylland har 1828 patienter - og dermed er Nordjylland den region, der har flest patienter pr. læge, viser en opgørelse fra Praktiserende Lægers Organisation.

Patienter pr. læge

- Det siger mig, at vi har en udfordring. Det siger mig også, at vi har læger, der har været dygtige til at tage flere patienter ind, når der har været behov for det, siger regionsrådsformand Ulla Astman fra Socialdemokratiet.

Ifølge overenskomsten om almen praksis kan en læge have helt op til 2700 patienter. Herefter kræver det en godkendelse til at tage flere patienter.

Ulla Astman mener derfor ikke, at et patienttal på 1828 pr. læge er alarmerende. Hun henviser desuden til, at lægerne i stigende grad allierer sig med andre faggrupper.

- Dermed kan lægen koncentrere sig om det, der virkelig er lægearbejde – og så kan sygeplejersken, bioanalytikeren, jordemoderen og fysioterapeuten koncentrere sig om det, der er deres kernekompetencer. På den måde bliver borgeren serviceret på allerbedste vis, siger hun.

Morsø Kommune er den kommune i landet, hvor der er flest patienter pr. læge – nemlig 2213. På andenpladsen ligger Brønderslev Kommune med 1918 patienter pr. læge.

Så længe tallet ikke nærmer sig maksantallet i overenskomsten på 2700 patienter pr. læge, har Ulla Astman ro i maven.

- Når jeg kan se, at de er gode til at organisere sig, og at vi ikke har stigende antal klagesager med folk, der oplever, at de ikke kan komme til lægen, så er jeg ikke bekymret, siger hun og understreger, at alle borgere i Nordjylland har adgang til egen læge.