Seneste nyt:

En ud af fem indlagt med corona i Nordjylland er alvorligt syg

Situationen er kritisk. Der er mangel på personale, og flere patienter bliver indlagt med corona. Og patienterne er alvorligt syge. Sådan lyder meldingen fra Region Nordjylland, der mangler personale og ressourcer til planlagte operationer.

Hele 20 procent af de patienter, der lige nu er indlagt på de nordjyske sygehus med corona, har det så dårligt, at de har brug for behandling på intensiv afdelinger. Det er det højeste antal i hele landet.

quote Jeg synes, situationen er kritisk.

Anne Bukh, koncerndirektør, Region Nordjylland

- Det tal er meget højere end andre regioner, og vi ved ikke hvorfor, men det er sådan, at de patienter, der bliver indlagt i dag med corona er alvorligt syge.siger koncerndirektør i Region Nordjylland, Anne Bukh.

Hun betegner situationen som kritisk, da hospitalsvæsenet er så presset, at man ikke kan klare planlagte operationer og i stedet henviser i stor stil en del af patienterne til privathospitaler,

- Vi har en pukkel, som vi skubber foran os på grund af de første bølger af corona og sygeplejerskestrejken, siger Anne Bukh.

De patienter, der bliver indlagt i dag med corona er alvorligt syge.siger koncerndirektør i Region Nordjylland, Anne Bukh.

Højeste antal indlagte siden februar

Lige nu er 42 indlagte på sygehus i Nordjylland - heraf er otte på intensiv.

Det er det højeste antal siden februar. 

På landsplan er 438 indlagte med corona, heraf er 50 på intensiv. 

I Nordjylland er 2.193 personer lige nu smittede med corona, det betyder, at regionen har et incidenstal på 370. Til sammenligning er der 12.827 smittede i Region Hovedstaden, hvor der er et incidenstal på 689.

Informationer fra Statens Serum Institut viser, at smittetallet mandag er 3711.

Det er primært de 20-64 årige, der er smittede med coronavirus, viser tal fra Statens Serum Institut. Således er 153 personer i aldersgruppen 20-39 år registreret smittet, mens 136 i aldersgruppen 40-64 år er smittede. Størstedelen er ikke vaccineret eller har påbegyndt vaccination.

Situationen er kritisk i Nordjylland, fastslår koncerndirektør i Region Nordjylland, Anne Bukh.


 - Situationen er kritisk i Nordjylland

Oven i de nu stadig stigende coronatal også i Nordjylland, så rammes sundhedsvæsenet nu også af, at sygeplejerskerne er blevet opfordret til at sige nej til ekstravagter for at få hverdagen på sygehusene til at gå op.

Det sker i kølvandet på sygeplejerske-konflikten, som tidligere på året blev standset med et politisk indgreb - uden at imødekomme sygeplejerskernes krav om mere løn og bedre arbejdsforhold.

I Nordjylland betyder det, at det er svært at få vagtplaner til at gå op, der mangler personale - også når det handler om at varetager sygeplejefaglige opgaver for de alvorligt syge coronapatienter.

- Jeg synes, situationen er kritisk. I modsætning til tidligere har vi en del vakancer blandt vores personale, og i modsætning til tidligere, så har vi ikke mulighed for at vores personale er fleksible og vil arbejde ekstra, siger koncerndirektør i Region Nordjylland, Anne Bukh.

Forsøger at effektivisere i sygehuse

Som konsekvens af presset, arbejdes der blandt andet på at rekruttere mere personale, og der kigges på hvordan der kan sættes andre faggrupper i spil til visse afgrænsede opgaver.

Derudover arbejdes der på at oprette flere sengepladser, og der er sat et arbejde i gang med de nordjyske kommuner og de praktiserende læger, hvor der kigges på det samlede nordjyske sundhedsvæsen, så de rette akutte patienter henvises til hospitalet på rette tidspunkt.