Foto: TV2/NORD (Arkiv)

Enhedslisten stormer frem i Aalborg

Borgerne i landets fire største byer peger - stik mod tendensen i resten af landet - på røde partier frem mod kommunalvalget i efteråret.

Det er især Enhedslisten, der stormer frem i Aalborg, Aarhus, Odense og København, viser en Gallup-måling fra Berlingske.

Målingen viser også, at Socialdemokraterne holder skansen i byerne, til trods for at partiet klarer sig skidt i meningsmålingen, når det gælder landspolitik. SF står samlet til en halvering.

Enhedslisten står til en tredobling i både Aarhus og Odense, hvor 14 procent peger på partiet begge steder.

Mest markant er udviklingen i København, hvor over hver fjerde vælger - nemlig 27 procent - ville pege på Enhedslisten, hvis de skulle sætte deres stemmer nu.

Socialdemokraterne, der har været hovedstadens største parti i 100 år, kan med 28 procents opbakning mærke venstrefløjspartiet puste dem i nakken.

I Odense ser det til gengæld sort ud for SF, der går fra 20,5 procent ved det seneste valg til bare syv procent.

- Der bliver flyttet rundt på mandaterne i rød blok på en måde, så Enhedslisten bliver kraftigt styrket, og dermed er der tale om en venstredrejning i de store byer, siger kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie og Journalisthøjskole til Berlingske.

- Den yderste venstrefløj har aldrig været så stærk. Selv ikke i venstrefløjens glansperiode i halvfjerdserne var den så stærk, fortsætter han.

I blå blok står Venstre til fremgang i alle fire byer, mens Dansk Folkeparti og især Konservative går tilbage.