Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et år med corona: Her er historien om pandemien - fortalt i data

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Overlæge Henrik Nielsen ser, med udgangpunkt i de nøgletal, vi hører om dagligt, tilbage på et år med coronavirus i Danmark.

Den 27. februar 2020 blev den første dansker testet positiv for covid-19. Den danske patient-0 var Jakob Tage Ramlyng, redaktør på TV 2 i København. Han havde fanget sygdommen på skiferie i Italien og han blev den første (officielle) covid-patient i Danmark. Siden er 263.989 positive prøver (opgjort 10. marts red.) kommet til.

Historien om det første år med coronavirus som en fast bestanddel af vores dagligdag er nemlig også historien om, hvordan danskerne, politikerne og medierne på daglig basis har modtaget og omsat tørre tal til historier om liv og død, håb og fortvivlelse. Det er historien om, hvordan begreber som positiv-procent, kontakttal, teststrategi er blevet en del af vores ordforråd.

Pandemiafsnit bygget med to ugers varsel

I Nordjylland blev den første person testet positiv for covid-19 den 6. marts. Samme dag blev et hurtigt oprettet pandemi-afsnit på Aalborg Universitetshospital indviet - og 13 medarbejdere på nordjyske sygehuse blev sendt hjem fordi de havde været på ferie i de risikoområder, der var udpeget på det tidspunkt.

Professor og overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital Henrik Nielsen husker den første tid som meget omskiftelig.

- Frem til den 24. februar var retningslinjerne sådan at alle, der blev smittet med den nye coronavirus skulle til Skejby Sygehus, for de havde alt det, der skulle til. Det blev så lavet om den 25. februar. Pludselig skulle vi skabe pladser til at tage imod alle i vores region, der skulle indlægges med coronavirus, fortæller Henrik Nielsen.

6. marts 2020: Pandemi-afsnittet på Aalborg Universitetshospital bliver indviet. Overlæge Henrik Nielsen viser rundt.

Det var i dagene og ugerne derefter at tre etager på Aalborg Universitetshospital Sygehus Syd blev omdannet til pandemiafsnit og hele sygehuset i Farsø blev lukket ned for normal drift, så coronapatienter kunne kommer dertil.

- Det var nogle hektiske uger og der skulle flyttes meget om. Vi måtte i høj grad lægge en ny plan hver dag fordi det gik så hurtigt.

Få tests - mange indlagte

I pandemiens begyndelse var testkapaciteten i Nordjylland og resten af landet meget begrænset. Faktisk var der den 6. marts 2020 kun 5 personer, der blev testet for coronavirus. Og her var der altså en enkelt positiv prøve. Nogle dage testede man blot to personer

- Det var kun de personer, der var så syge, at indlæggelse kunne komme på tale, der blev testet. Unge og voksne der ikke var synderligt påvirkede af den sygdom, der måske var covid-19 blev sendt hjem under dynen med besked om at isolere sig, fortæller Henrik Nielsen.

Den 6. marts kommer den første af mange opgørelser over, hvor mange indlagte, der er i Nordjylland. Tallet er seks, men stiger på 10 dage til 27 og toppen præcis en måned efter, 6. april, hvor der er 36 indlagte i Nordjylland på samme tid. På dette tidspunkt er der kommet mere testkapacitet, men forretningsgangen er den samme: Der skal symptomer og en henvisning til, før man kan blive testet.

Smitten falder - samfundet genåbner

Den 20. april blev et vendepunkt i coronapandemiens første tid. Efter et par uger med faldende smitte, begyndte genåbningen af samfundet og nordjyder med afsavn og corona-hår kunne igen se venner og frisører.

På sygehusene falder antallet af indlagte også og det første "marathon", som Henrik Nielsen beskriver det, er overstået.

- Tallene blev ikke så høje og slemme som prognoserne havde forudset og de kom ikke så højt op som vi havde lagt planer for, fortæller Henrik Nielsen.

- Der var en ret tydelig regional forskel og Sundhedsstyrelsen lavede nationale prognoser som vi skulle agere efter. Der skød man over målet, når man kigger på Nordjylland, fortæller han videre og bemærker i øvrigt, at man ikke fik brug for de sengepladser på Farsø Sygehus som man havde budgetteret med.

Rolig sommer med 11 dage uden smitte

Den sidste halvdel af det nordjyske forår og hele sommeren blev meget rolig på coronafronten. Forårets storm var reddet af og smittetallene faldt til næsten ingenting. Det samme gjorde antallet af indlagte mens test-tallene steg. Nu kunne alle med milde symptomer blive testet i det hastigt oprettede Testcenter Danmark, der opererede i hvide teltbarakker over hele landet.

Sommerferien blev for de flestes vedkommende afholdt indenlands og selvom restriktionerne var blevet lempet, havde vi ikke vundet friheden tilbage fra coronavirus. Der var stadig et forsamlingsloft og en bevidsthed om, at når sommeren lakkede mod enden, ville smitten vinde indpas i samfundet igen.

- Virus som den her kommer i bølger, så vi vidste godt, at smitten ville blusse op igen. Men luftvejsvirus har bare sværere ved at danne smittekæder om sommeren på grund af klimaet og det faktum, at vi er mere ude, forklarer Henrik Nielsen.

- Hvis vi havde vidst, at der ikke kom en anden bølge kunne udviklingen af vaccinerne jo være stoppet, men det gjorde man jo ikke - for man vidste godt, vi ikke var fri endnu, siger han videre.

Og smitten kom jo tilbage. I starten af september accelererede smitten i Nordjylland. Med forsinkelse gjorde antallet af indlagte det samme: Anden bølge med coronavirus var en realitet:

Systemet var klar til bølge 2

Da bølgen ramte, var det med en styrke, der var en del større end det man havde oplevet i foråret 2020. Men sundhedssystemet havde nu et solidt fundament, der kunne holde imod det tryk virussen gav.

- Vi var meget bedre forberedt. I forhold til foråret havde vi i efteråret egentlig medicinsk behandling til patienterne. I foråret lindrede vi symptomerne ved at give ilt og så videre, men i efteråret havde vi fået en egentlig behandling, forklarer Henrik Nielsen

- Vi havde også haft tid til at sætte alting i system, så en patient bliver behandlet på en bestemt måde i en bestemt rækkefølge samtidig med at lægerne ved mere om, hvordan man skal behandle, lyder det videre fra overlægen.

Hårdt presset personale skulle løbe marathon igen

En af de ting der dog kom til at presse sundhedsvæsnet i efteråret var smitte blandt personalet. Flere gange under pandemien har over 100 ansatte i sundhedssystemet været smittet på samme tid og indtil nu har 704 personer fra frontpersonalet været smittet.

- En stor del af vores opgave som sygehus er at sikre, at man ikke bliver syg af at gå på arbejde, så ethvert tilfælde af coronavirus blandt vores personale er sådan set en utilsigtet hændelse, forklarer Henrik Nielsen. Det kunne, da der var flest af sygehusets personale ramt på samme tid, være svært at få tingene til at hænge sammen, forklarer han videre. Og det var ikke kun sygdommen, der var en udfordring.

- Når en kollega blev smittet, gik smitteopsporingen igang og det kunne jo godt betyde at fem, seks eller måske syv kolleger mere skulle i karantæne og testes, før de kunne arbejde igen. Det kunne godt gøre det svært at sætte et hold om morgenen, siger overlægen videre.

Det, sammenholdt med, at man nu igen bad de ansatte "løbe et marathon" i samfundets tjeneste gjorde anden bølge til en hård omgang, 

- Der var mere stress på i foråret hvor alt var nyt. Der var en stejl læringskurve i forhold til værnemidler som der i øvrigt ikke var nok af. Nu har vi masser af værnemidler, men til gengæld trækker vi på et personale, der har slidt og slæbt i foråret også. Og det er det ikke alle, der kan holde til, forklarer Henrik Nielsen.

Vaccinen er altafgørende - det magiske tal er 1,5 millioner

Den 27. december gik vi ind i en helt ny fase i kampen mod corona. Et nyt supervåben blev taget i brug: Vaccinen.

Tallene for antallet af smittede og indlagte var på det tidspunkt stadig høje og kurven var ikke knækket. Samfundet var underlagt de skrappeste restriktioner siden pandemiens begyndelse. Alligevel var der grund til optimisme, for nu gik vaccinationen af danskerne igang - og de sårbare er forrest i køen.

10. marts har cirka 560.000 danskere - heraf 59.739 nordjyder - fået mindst et vaccinestik.

- Det er fuldstændig afgørende. Hvis ikke vi havde vacciner, ville vi aldrig få styr på det her. Enten ville bølgerne løbe i samfundet i nogle år til alle har haft sygdommen eller også griber vi kunstigt ind med teknologi og vaccine. Nu gør vi det sidste, siger Henrik Nielsen.

Og vi er godt på vej mod en afgørende milepæl:

- Det magiske tal er, set med mine faglige briller, at 1,5 millioner danskere bliver vaccineret. Det svarer til de otte højstprioriterede grupper i vaccineprogrammet og når de er immune, skal vi slet ikke tænke så meget over, om sundhedsvæsnet kan klare mosten, for langt de fleste af dem, der risikerer indlæggelse vil være immune.

Chresten Baisgaard på 92 år blev den første nordjyde der modtog et vaccinestik. Det skete 27. december. Siden er over 50.000 nordjyder blevet stukket med en covid-vaccine.

Hvordan de næste måneder kommer til at se ud, afhænger i høj grad af, hvor mange aktiviteter, der er i samfundet og hvor mange kontakter vi hver især har, forklarer Henrik Nielsen. På den måde er alt altså ved det gamle: Det er danskernes adfærd, der er styrende for pandemiens udvikling.

 - Men der kommer en god sommer, vurderer jeg. Det bliver stadig med afstand og mundbind, men der bliver åbent. Der kommer gang i økonomien og oplevelserne, men med hygiejne som vi kender det. Coronavirus forsvinder ikke i år.


Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

AaB’s Kasper Jørgensen har aldrig lagt skjul på, at han hader at spille kamp på kunstgræsbaner.

Især på Silkeborgs kunstgræsbane, som går for at være den 'hurtigste' i Danmark.

Og efter AaB’s 1-1 kamp på selvsamme bane tilbage i oktober måned sagde samme Kasper Jørgensen lige efter kampen, at 'det er noget lort at spille på'.

Men Kasper Jørgensen må dog finde sig i lige nu at træne på AaBs nyanlagte kunstgræsbane på anlægget i Øster Uttrup, da græsbanerne er lukket ned for i år - men det er han helt indforstået med.

Og for en uge siden var Kasper Jørgensen og AaB tilbage på Danmarks hurtigste bane i Silkeborg, hvor de spillede 2-2 i den første af to kvartfinaler i dette års pokalturnering.

Mandag klokken 19.00 spilles returkampen på Aalborg Portland Parks grønsvær, og det glæder Kasper Jørgensen sig til. Først og fremmest, fordi kampen er på græs, og det, mener Kasper Jørgensen, er en klar fordel for AaB, fordi Silkeborg ikke kan få gang i deres hurtige kombinationsspil, som de er kendt for på kunstgræsbanen i Silkeborg. 

Brændte selv

På spørgsmålet om man helt burde forbyde at spille 3F superligakampe på kunstgræs, trækker Kasper Jørgensen på smilebåndet.

- Det skal jeg ikke kloge mig på, men jeg er klart mere til græs end kunst. 

Mandag gælder det en plads i semifinalen, hvor der skal findes en vinder.

Ultimativt kan kampen ende i en straffesparkskonkurrence, og derfor sluttede gårsdagens træning med intern straffesparks konkurrence, som træner Menno Van Dam bad os om ikke at filme.

Man skulle jo nødig afsløre, hvilke fem spillere der i givet fald skal sparke for hjemmeholdet.

Om det var kunstgræsbanens skyld, at netop Kasper Jørgensen misbrugte sit spark, da han til stor morskab for de øvrige spillere gled og sparkede bolden langt over målet, skal vi lade være usagt. 

Vinderen af mandagens kvartfinale går videre til en semifinale, som først spilles i 2025. Selve finalen spilles Kristi Himmelfartsdag 2025, og ikke i Parken på Nationalstadionet som man plejer. Den er i stedet henlagt til Brøndby Stadion.

Mandagens kamp kan ses direkte på Viaplay.


Frivillige står for julehjælpen: - Det er en ære

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Projekt Kirke i Nordjylland har i år haft rekord-mange ansøgere, og de uddeler i omegnen af 1600 julehjælpsposer.

Julen handler for mange nordjyder om den brune sovs, de sprøde flæskesvær og brune kartofler.

Men for mange andre er det slet ikke en mulighed. For fjerde år i træk stiger antallet af julehjælpsansøgninger til støtteorganisationer som Mødrehjælpen, Blå Kors og Projekt Kirke.

- Vi kan se en helt tydelig stigning. Vi kan se det på, hvor tidligt folk ansøger og det klare antal af folk, der søger. Der er flere, vi må afvise, lyder det fra Projekt Kirkes lokale koordinator i Hjørring, Vibeke Frandsen Lundorf.

David Lundager har taget sine to børn med til at hjælpe med julehjælpen.

En af de frivillige på stedet, David Lundager, sætter en ære i at møde op og hjælpe med at afvikle Projekt Kirkes dag for julehjælp.

- Det betyder meget for mig at få lov at være en del af det her. Man får lov at se alle de mange mennesker, som det her har så stor en betydning for. Det er en ære, siger David Lundager.

Se det hele indslaget om julehjælpen her:

En kurv med alt godt til julebordet- og juletræet.

I Projekt Kirkes julepose er der alt godt til juleaften, så familierne ikke skal stå med tomme tallerkener, og så er der også gaver til børnene.

- Det er mennesker, som kan have svært ved at få en jul til at køre rundt, som vi andre kan være vant til det. De får virkelig gavn af det her, siger Carsten Jensen, præst i Projekt Kirke i Hjørring.

Det gode eksempel

For David Lundager handler det ikke bare om, at han gerne vil hjælpe. Til uddelingen har han nemlig taget sine børn med, så de også lærer af det.

- Jeg synes, det er rigtig vigtigt at starte med mine egne børn, så de lærer, at det med at kunne hjælpe andre, der måske ikke har samme ressourcer og muligheder, det er rigtig vigtigt, lyder det fra faren til Levi og Mathi.


Aalborg Håndbold forlænger lang stime i jævnbyrdig topkamp

Foto: Bertram Bailey / TV2 NORD

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Aalborg Håndbold ligger nu på førstepladsen i herrernes håndboldliga.

Der var topkamp på menuen lørdag eftermiddag, da Aalborg Håndbold tog imod Fredericia på hjemmebane i herrernes håndboldliga.

Aalborg Håndbold gik ind til kampen som favoritter. Både på grund af deres sejrsstime på ni sejre i streg, og ydermere fordi gæsterne fra Fredericia ikke havde vundet i Aalborg i dette årtusinde.

Der var altså lagt op til en aalborgensisk sejr, og til sidst var det også sådan, at det endte. I en tæt og jævnbyrdig affære trak Aalborg Håndbold sig sejrrigt ud af opgøret og vandt med 32-30. Dermed har klubben nu vundet ti kampe i streg.

VIDEO: Stemningen var i top efter kampen hos spillere og fans.

Foto: Mogens Jørgensen

Afgørelse i de sidste minutter

Fredericia HK kom ellers bedst fra start og kom foran 3-1. Derfra fulgtes de to hold ad, inden Aalborg Håndbold kunne gå til pause med en føring på 14-13.

I anden halvlegs begyndelse var det Aalborg Håndbold, som kæmpede for at lave et hul, der var større end smalle et- og tomålsføringer, men Fredericia bevarede hele tiden kontakten. Midtvejs i anden halvleg mistede Aalborg Håndbold momentum i kampen, og med tre scoringer i streg gik Fredericia fra 21-21 til 23-21.

VIDEO: Simon Hald bifalder stemningen fra lægterne.

Foto: Mogens Jørgensen

I en tæt slutfase havde Aalborg Håndbold det største overskud, og med fire scoringer i de sidste minutter endte opgøret 32-30.

Med sejren ligger Aalborg Håndbold på en delt førsteplads med 27 point for 16 kampe. Næste opgave for aalborgenserne er på onsdag, når Skjern Håndbold kommer på besøg i pokalturneringen.

Læs sportsjournalist Mogens Jørgensens lyn-analyse herunder:

Mogens Jørgensen

Man forstår godt, hvorfor der hver gang kommer over 5000 tilskurere til håndbold i Sparekassen Danmark Arena, når Aalborg Håndbold spiller hjemmekamp.

De får squ noget for pengene. Ja undskyld udtrykket, men hold da op for en håndbold-oplevelse man altid får - i dag 62 mål. Nogle af dem er mere sjove og spektakulære. Især når assistenttræner Henrik Mølgaard scorer fra egen banehalvdel, så løfter taget sig i begejstring fra publikum.

I dag scorede både Møllgaard og Thomas Arnoldsen fra egen banehalvdel, da Aalborg efter en spændende og dramatisk afslutning vandt 32-30 over Fredericia og hægtede dem af i topstriden i håndboldligaen.

Simon Hald bragte Aalborg foran 31-30 med et minut igen til kæmpe jubelbrøl fra de 5200, der for længst havde rejst sig i begejstring over den vandvittig afslutning. Fabian Nordsten hev et par afgørende redninger ud af ærmet, og Fredericia voldte Aalborg store problemer hele kampen igennem - især med deres 7-mod-6-spil.

Men nu er det ti kampe og ti sejre under den nye træner Simon Dahl og assistenttræner Møllgaard. Klø bare på, for vi sidder ude på spidsen af stolen hver gang og får håndbold i topklasse og stemning, man ikke oplever ret mange andre steder end i Sparekassen Danmark Arena. Aalborg håndbold har Danmarks bedste publikum. På gensyn allerede onsdag.

Foto: Bertram Bailey / TV2 NORD

Brand hos ungdomspartier muligvis påsat: - Det er rigtig ærgerligt

Foto: Per Frank Paulsen

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Nordjyllands Politi skal lave nærmere undersøgelser for at finde ud af brandårsagen - heriblandt om den har været påsat.

Det var en ubehagelig overraskelse, som Liberal Alliances Ungdom og Dansk Folkepartis Ungdom i Aalborg stødte på lørdag morgen.

I løbet af natten har der været en mindre brand på Skudehavnsvej i Aalborg i den bygning, hvor de to ungdomspartier hører til.

- Jeg og min kæreste har været dernede i dag for at kigge på det. Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt, siger Lærke Hermansen, der er lokalformand for Liberal Alliances Ungdom i Aalborg.

Muligvis påsat

Branden forårsagede kun udvendige skader, men Nordjyllands Politi fortalte tidligere lørdag, at der skal laves nærmere undersøgelser om brandårsagen, fordi man ikke kan udelukke, at det er en påsat brand.

- Vi er selvfølgelig berørte over det, at der er brand i vores lokaler. Vi ved jo ikke, hvad det kommer af, men hvis det er påsat, så tror vi ikke, at det er politisk. Hvis det var politisk, tror vi, at det ville være værre, siger Alex Brokholm, der er lokalformand for Dansk Folkepartis Ungdom i Aalborg.

Lærke Hermansen tror heller ikke, at branden er blevet påsat på grund af politiske overbevisninger.

- Jeg kan godt forstå, man kan få den tanke, men der kan være mange andre grunde til, at branden opstår. Det er bare en rigtig ærgerlig situation.

- Men det er op til politiet at finde ud af, og det er svært at gisne om nu, siger Lærke Hermansen.

Det er Aalborg Kommune, der ejer bygningen, mens de to ungdomspartier lejer sig ind og bruger det som klublokaler. Sidste år var der også en brand i lokalerne, uden man fik en opklaring af, hvad der havde antændt det.

- I 2023 var det jo langt værre end nu, men vi kan kun vente på, hvad efterforskningen viser, siger Alex Brokholm.


Le har fire kæpheste: - Hver af dem har sin egen personlighed

Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Le med sine fire kæpheste

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Le har været med til at arrangere sit eget stævne med hjælp fra både mor og farfar.

For de fleste ligner det bare et kosteskaft med en bamse på toppen. For 11-årige Le Sand Haven er det, det tætteste hun kommer på hendes egen pony og hendes mors hest.

- Det her er Coco. Hun er lidt lettere end de andre, forklarer den unge rytter, da TV2 Nords udsendte møder hende ved et ridestævne for kæpheste i Serritslev.

Og det er ikke bare Coco, som er speciel.

- Beauty er den letteste af mine heste, så det er hende jeg springer højt med. Og så er der Ringo og Maximus. De er begge to lidt tunge i det, forklarer hun.

VIDEO: Herunder kan du se hele indslaget:

Farfar hjalp til

Ridestævnet i Serritslev er Les egen idé. Da hun for alvor var begyndt at træne med sine kæpheste, tog hun fat i sin farfar Martin Haven, der er pensioneret tømrer. Ambitionen var at lave en hel springbane, så hun kunne holde et stævne.

- Vi kiggede lidt rundt og fandt ud af, at prisen på et spring til kæpheste var fra 600 kroner og op, så jeg måtte i værkstedet og se, hvad jeg havde på lager, forklarer den stolte farfar, som straks gik i gang med at løse opgaven.

Le Sand Haven, der til dagligt rider almindelige heste og ponyer, kom med instruktioner til tømreren om, hvordan hun ønskede springene og i takt med, at de blev færdige, har hun selv malet både stolper og bomme til hele ridebanen.

- Det er rigtig god træning for ryttere, for mange af øvelserne på en kæphest og en rigtig hest er de same, og så er det en fremragende måde at få motion på, lyder det fra Les mor Jane Sand Haven.

I dag blev ridebanen så stillet op i Vendelbohallen i Serritslev og ridestævnet var en realitet. 65 starter blev afviklet i løbet af dagen med ridepiger fra hele regionen og deres medbragte kæpheste.

Jane Sand Haven (tv.), Le og farfar Martin foran ridebanen Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord