Et nyt år i lokalpolitik: Populære politikere står udenfor indflydelse
Kommunalvalget den 21. november endte i et større drama i særligt tre nordjyske kommuner, hvor flere kandidater og partier blev holdt uden for konstitueringsforhandlingerne. Nu begynder den politiske hverdag igen, og virkeligheden rammer for de kandidater, der, trods mange personlige stemmer, endte med at stå uden for indflydelse.
Nogle af de største stemmeslugere under kommunalvalget må trods et godt valg se med fra sidelinjen, når de i denne måned genoptager arbejdet i nordjysk lokalpolitik.
Kommunalvalget den 21. november endte i et større drama i særligt tre nordjyske kommuner, hvor flere kandidater og partier blev holdt ude for møder.
Nu hedder året 2018, og igen begynder den politiske hverdag, og virkeligheden rammer for de kandidater, der trods mange personlige stemmer endte med at stå uden for en konstituering i deres kommune.
- At man så er ligeglad, når nu valget det er afholdt, og det kun handler om, at man skal kæmpe om borgmesterposten, og så er man lige glad med en fjerdedel af samtlige afgivende stemmer, det synes jeg faktisk er uheldigt i forhold til det, hvis man skal kunne kalde det demokratiet, siger Knud Kristensen, der særligt havde en stormfuld valgkamp og valgnat.
De største stemmeslugere ved kommunalvalget i november var Tobias Birch Johansen (V) i Læsø Kommune. Her fik han 321 personlige stemmer fra vælgerne. Allan Busk (SF) i Rebild Kommune fik 1776 personlige stemmer, og Knud Kristensen (K) fik over 3300 personlige stemmer. Men alligevel rakte det ikke til en borgmesterkæde.
Nu står de hver især som menige medlemmer af bryådet, med følgende udvalgsposter:
Allan Busk, formand for Arbejdsmarkedsudvalget
Tobias Birch Johansen, Viceborgmester, medlem af Økonomiudvalget
Knud Kristensen, medlem af Sundhedsudvalget
Vælgerne er skuffede
I Aars og Nørager hvor de helt store kampe stod, er folk ikke tilfredse med den indflydelse som de populære politikere har fået, selvom reglerne er fulgt.
- Den der regel med at man i kommunen kan få så mange stemme og så alligevel ikke få pladsen i forhold til de stemmer man får, det virker jo meget meget unormalt i min verden, siger Jan Krog Jensen fra Stenild.
Han har stemt personligt på Jeppe Ugilt Hansen (V), der ikke stillede op til en borgmesterpost, men fik lidt over 1000 stemmer og dermed tredjeflest efter Allan Busk og Leon Zebbelin (R). Han endte med en plads i Økonomiudvalget.
Det er særligt den demokratiske proces der kritiseres på gaden, hvor man ikke mener, at der bliver lyttet til vælgerne.
- Det er jo ikke en form for demokrati alligevel, når de sidder og bestemmer og så ikke tager hensyn til det vi har været inde og stemme os almindelige mennesker. Det, synes jeg, ikke er helt fair, siger Keld Christensen fra Aars.
I Vesthimmerlands Kommune blev Knud Kristensen (K) væltet af tronen, selvom han sad på en fjerdedel af stemmerne. Men det mener Marne Kristensen fra Aars var en god beslutning.
- Det kunne ikke være anderledes, tror jeg ikke. Bestemt ikke i den her situation som kommunen er i nu. Det er også meget bedre for ham og hans familie, tror jeg. Han har gjort mange ting godt, så det var fint, at han fik så mange stemmer, men det kunne ikke være anderledes, siger hun.