LIGE NU:

EU krav kan lukke nordjyske svinebrug

Skrappere krav til de danske svineproducenter kan lukke op til hver tredje nordjysk svinebrug. Landmændene har nemlig svært ved at låne penge i banken til at bygge staldene om, så de lever op til kravene.

EU har bestemt, at inden nytår skal alle drægtige søer have mulighed for at bevæge sig, men mange nordjyske svineproducenter har stadig ikke fået bygget deres stalde om, og det kan lukke deres bedrift.

-Det er meget fatalt for den produktion, for hvis ikke bygningen er lovlig, kan de ikke producere lovligt, siger formanden for Danske Svineproducenter, Henrik Mortensen til TV2/NORD.

Ifølge svineproducenterne, er det bankene der er for tilbageholdene med at låne penge til svineproducenterne, fordi branchen i øjeblikket er i krise.

- Det er jo ikke nok, at man kan opstille et regnestykke der viser at den enkelte investering den er rentabel. Vi skulle jo gerne have det samlede regnestykke for den enkelte landmand til at hænge sammen bagefter, siger Lars Møller, bankdirektør Spar Nord A/S til TV2/NORD.
 
Men ifølge Spar Nord behøver landmændene ikke skynde sig. Sammenligner vi os med resten af Europa er de danske svineproducenter nemlig godt med.

- Der er det mit indtryk, at vi i Danmark også her er duske. Vi er nok lidt længere fremme end man er i den øvrige del af Europa. Så kunne man jo frygte, at man ser lidt lempelige på det  i den øvrige del af Europa, og så taber vi altså konkurrencekraft, siger Lars Møller, bankdirektør Spar Nord A/S til TV2/NORD.