Europæiske frontfigurer kæmper i Aalborg

FC København og AaB er de to SAS Liga-hold, der har haft mest succes i europæisk fodbold de sidste par år. Søndag mødes de to mandskaber i Aalborg.

Dansk klubfodbold er over de seneste par år blevet en mere almindelig gæst på den europæiske fodboldscene. Det skyldes ikke mindst FC København og AaB, der har holdt fanen højt både i Champions League og i Uefa Cuppen. FCK-træner Ståle Solbakken mener, at de to mandskaber har klaret sig godt i Europa, fordi de har holdt et stabilt niveau over en længere periode i den hjemlige liga.

- Den gode forklaring er vel, at det har været de mest stabile hold herhjemme. Selv om AaB har haft det lidt svært i ligaen, så har de lige haft en periode, hvor det har kørt godt for dem. Samlet set har de to hold været stabile over et lang stykke tid, siger Ståle Solbakken.

Søndagens SAS Liga-opgør i Aalborg mellem AaB og FC København bliver ikke bare et opgør mellem de for tiden bedste danske hold uden for landets grænser. De to mandskaber har samtidig med den europæiske succes fordelt de tre seneste danske mesterskaber imellem sig.

Seneste opgør mellem de to hold endte med en komfortabel sejr til FCK, der i september vandt 3-0 i Parken, men siden har AaB tanket godt med selvtillid under den vikarierende cheftræner Allan Kuhn. Derfor forudser Ståle Solbakken, at hans hold får det svært i Aalborg.

- Det bliver helt sikkert en hård og meget lige kamp, det ville undre mig, hvis det ene hold var væsentlig bedre end det andet i den kamp. Det bliver en svær opgave for os. De har fået godt styr på det defensive igen, mens de samtidig har mange gode spillere, så det var vel bare et spørgsmål om tid, før de ville komme på sporet igen, siger Ståle Solbakken.

Siden nederlaget til FCK i september er der sket en del i AaB. Bruce Rioch er blevet afskediget, mens hans afløser Allan Kuhn har fået fodboldglæden tilbage i Aalborg. Holdet har ikke tabt, siden Kuhn overtog tøjlerne.

FCK-spilleren Rasmus Würtz, der tidligere har spillet i AaB, har et bud på, hvor Allan Kuhns styrke som træner ligger.

- Nu jeg har selvfølgelig kun haft Kuhn som assistenttræner, men en af hans forcer er, at han er god til at sætte en masse humør i truppen. Men ellers er det svært for mig at sige så meget mere, for jeg har ikke haft ham i rollen som cheftræner, siger Rasmus Würtz, der er ved at være tilbage i fulde omdrejninger efter en operation for brok i sommer.

Hos FCK-målmanden Jesper Christiansen forklares AaB's stigende formkurve med, at holdet generelt har haft mere fokus på de defensive dyder og er rykket noget tættere sammen i de bageste geledder.

- De er gået lidt tilbage til det gamle, de havde under Erik Hamrén, med at stå lidt mere kompakt på banen. De har måske været lidt mere fremadrettede her, da det ikke gik så godt, og nu ser det ud til, at de er gået tilbage til de gamle dyder. Så de kan blive svære at spille mod, hvis de står langt tilbage på banen. Det har jeg en fornemmelse af, at de vil gøre mod os på søndag, siger Jesper Christiansen.

/ritzau/