Europas hurtigste internet til Tranum

Tranum bliver nu den by i Europa, der har det hurtigste internet. Foto: Jesper Lange

Beboerne i Tranum kan i fremtiden bryste sig af at have et af Europas hurtigste internet. Det er ildsjæle i byen, der har fået det nye net til byen. Håbet er, at det kan forhindre byen i at dø ud.

Ved første øjekast ligner Tranum ikke en af Europas hurtigste byer. Men det er lige præcis, hvad det er. Morten Jacobsen og resten af borgerne får snart en 1 gigabit internetforbindelse.

- Vi har mulighed for at få en forbindelse, der er 30 gange hurtigere end den, vi har i dag. Det betyder, at hvis man for eksempel sidder og arbejde med billeder, så går det bare lynende hurtigt, siger han til TV2/Nord.

Den nye forbindelse er ikke bare hurtig. Det bliver en decideret digital motorvej. Håbet er, at den lynhurtige forbindelse kan få familier til at kigge mod Tranum, når de skal købe hus.

- Vi vil gerne have børnefamilier, fordi børnefamilier leverer børn til skolen. Vi får noget mere købekraft i brugsen, og på den måde får vi et mere dynamisk samfund, siger Per Lorenzen, der er formand for Tranum landsbyråd.

Tranum har de seneste år oplevet en negativ befolkningstilvækst. Ifølge
Per Lorenzens udregninger vil byen i dø ud inden fem år, hvis der ikke sker drastiske ændringer.

- Det er en situation, som vi meget nødigt vil se, for vi vil ikke bo i en by, som går i et sort hul, siger han.

Fredag blev redningsplanen så præsenteret. Ifølge borgmesteren har det lynhurtige internet perspektiver for hele Jammerbugt kommune.

- Har vi højhastighed som i Tranum, så kan vi rulle det ud i hele Jammerbugt Kommune, og så kan vi profilere os som en kommune, der har højhastighed på internettet, og det vil gøre øget bosætning meget mere realistisk, siger Mogens Gade (Venstre) til TV2/Nord.

Morten Jacobsen og resten af borgerne må dog vente til januar, inden det nye net for alvor kan tages i brug,

- Det glæder jeg mig til. Så kan vi rigtig få det testet igennem, siger han.

Også nabobyen Bratbjerg får glæde af højhastighedsforbindelsen.

Forsiden lige nu