LIGE NU:

Fængselsansatte råber efter flere hænder til hårde kriminelle

Ansatte på Kragskovhede Fængsel kritiserer forholdene i den lukkede del af fængslet. Der mangler både penge og personale til at håndtere fanger med baggrund i bandemiljøet.

Et fem meter højt hegn og dobbelt lukkede porte markerer den lukkede del af Kragskovhede Fængsel. Udefra ser afdelingen relativt rolig ud en mandag formiddag i februar.

Men bag det høje hegn er situationen langt fra optimal. Sådan lyder det i dag fra fængslets personale.

- Jeg vil sige, at det er rigtig slemt, og jeg frygter for fremtiden, lyder det fra Karsten Pedersen, tillidsrepræsentant blandt Kragskovhede Fængsels ansatte.

Baggrunden for hans bekymring er, at en del af de indsatte i den lukkede afdeling er hårde kriminelle, der eksempelvis har relationer til bandemiljøet. samtidig mener tillidsmanden, at afdelingen er både underfinansieret og underbemandet til at håndtere de hårde kriminelle.

- Det er altså begrænset, hvor tryg man kan være, når man går på arbejde med den type fanger, siger Karsten Pedersen.

 

Får ikke samme tilskud som ”rigtigt” lukkede fængsler

Kragskovhede er et åbent fængsel, der rummer en midlertidig lukket afdeling. Den lukkede afdeling blev første gang oprettet i 2005. Herefter overgik den igen til i en periode at være åbent fængsel. Og i 2017 blev afdelingen så igen en midlertidig lukket afdeling.

Men afdelingen får ikke de samme økonomiske tilskud som et regulært lukket fængsel, fordi det ligger i et åbent fængsel. Og mængden af personale til at håndtere de hårde kriminelle er heller ikke det samme.

- Men vi har faktisk de samme indsatte, som de har i et rigtigt lukket fængsel, men vi får bare ikke pengene dertil, forklarer Karsten Pedersen.

Ifølge fængslets ledelse er ressourcerne dog tilstrækkelige til at håndtere fængslets indsatte.

- Vores medarbejdere er uddannet til at tage sig af det klientel, som de fængselsindsatte er, og det håndterer de med stor professionalisme, og jeg tænker, at vi har et ret roligt fængsel.

- Vi har den samme økonomiske ramme, som andre åbne fængsler med en lukket fængselsafdeling har. Og det er den ramme, vi skal have tingene til at fungere indenfor, og det gør vi også. Vi skal have ressourcerne til at strække til det hele, men vi går aldrig på kompromis med sikkerheden, siger Lene Theilgaard, institutionschef på Kragskovhede Fængsel.

Kragskovhede Fængsels lukkede afdeling ligger bag hegnet her.​​​​​
Kragskovhede Fængsels lukkede afdeling ligger bag hegnet her.​​​​​
Foto: Bruno Stagsted

Personale: Afdeling var kun tiltænkt nemme kriminelle

I øjeblikket rummer Kragskovhedes lukkede afdeling 53 indsatte. Og ifølge fængselspersonalet var den lukkede afdeling tiltænkt det, som tillidsmand Karsten Pedersen betegner som nemme indsatte, da afdelingen blev oprettet.

- Men det har bare ændret sig. I dag har vi også bandemedlemmer. Jeg tror vi har 20 af de 53 indsatte, som er registrerede bandemedlemmer af en eller anden form, lyder det fra Karsten Pedersen.

På trods af frustrationerne blandt personalet er ledelsen ganske tryg ved situationen.

- Hvis vi oplever at blive tilbudt en indsat, som vi ikke tænker passer ind, og hvor der kunne være en sikkerhedsmæssig udfordring, vi ikke kan håndtere, så siger vi til, og så kommer den indsatte ikke her. Så vi løser den opgave, som vi får, sige Lene Theilgaard.

Men hos fængslets personale lyder det fortsat, at bemandingen og ressourcerne ikke er tilstrækkelige med den nuværende profil blandt de indsatte. Derfor håber Kasten Pedersen, at politikerne på Christiansborg vil tage de ansattes situation alvorligt.

- Hvis man har et lukket fængsel, så skal man have den takst et lukket fængsel får og den normering og personale, som det kræver. Fordi det er altså en saga blot, at de indsatte, vi har, er knap så farlige, siger Karsten Pedersen.

Formand for Folketingets retsudvalg, Preben Bang Henriksen (V), kalder situationen bekymrende.

- Det er os som politikere, der har ansvaret i den sidste ende, og derfor vil jeg selvfølgelig efter at have erfaret det her høre justitsministeren, og jeg er helt sikker på, at han vil høre kriminalforsorgen, om det her har noget på sig, lyder det fra Preben Bang Henriksen.

Spareplan i Fængslet truer

Tillidsmanden fortæller samtidig, at en spareplan i fængslet truer i fremtiden. Her skal spares i omegnen af 1,5 millioner kroner. Karsten Pedersen frygter, at det også vil gå ud over bemandingen i den lukkede afdeling.

- De her hårde fanger og de her bandemedlemmer forsøger jo at sætte dagsorden. De forsøger jo at sige, at ”på den her afdeling, der vil jeg bestemme, og jeg vil bestemme over de der lidt svagere fanger, som også er der”, og personalet har bare en kæmpe udfordring med at holde det her nede. Og jeg frygter med de her besparelser, at så vil det gå endnu mere galt, lyder det fra Karsten Pedersen.

Han håber derfor på hurtig handling – af frygt for konsekvenserne for fængslets personale i den lukkede afdeling.

- Så kommer de til at miste terræn derinde. Så er det de indsatte, der kommer til at sætte dagsorden og ikke personalet.

Kragskovhede Fængsel har i øjeblikket 235 indsatte fanger.

280721 Cecilie Lang Andersen - sygeplejerskestuderende

play Strejke og konflikt er uden betydning – Cecilie vil være sygeplejerske

280721 Båd sunket

play Motorsejler sank i løbet af ti minutter: To personer reddet af helikopter

20160718-154212-4_47Mb

play Nyt tilbud efter Hellerup-ugen: Scor en kæreste på cykeltur i Skagen

40_percent

play Studerende vender velfærdsuddannelserne ryggen – bare ikke i Nordjylland

280721 Cecilie Lang Andersen - sygeplejerskestuderende

play Strejke og konflikt er uden betydning – Cecilie vil være sygeplejerske

280721 Båd sunket

play Motorsejler sank i løbet af ti minutter: To personer reddet af helikopter

20160718-154212-4_47Mb

play Nyt tilbud efter Hellerup-ugen: Scor en kæreste på cykeltur i Skagen

Til forsiden

Til forsiden