Foto: Jesper Lange

Færre farlige røntgenstråler på Aalborg Universitetshospital

En ny scanningsmaskine på Aalborg Universitetshospitals Ortopædkirurgiske Ambulatorium udsætter patienterne for færre stråler.

Som det andet sted i Danmark har Aalborg Universitetshospital fået en ny avanceret scanner. Den gør, at patienterne udsættes for færre stråler end ved almindelig røntgenundersøgelser. Maskinen forventes især at kunne hjælpe rygpatienter.

- Ved den her undersøgelse er den stråling, der gives, fem til ti gange mindre. Og det har betydning, fordi de her patientgrupper får foretaget mange røntgenundersøgelser, siger Søren P. Eiskjær, der er specialeansvarlig overlæge på Aalborg Universitetshospitals Ortopædkirurgiske Ambulatorium.

Den nye maskine er især vigtig for patienter, der skal have taget mange billeder af knoglestrukturen. Røntgenstråler er nemlig ikke helt ufarlige.

- Det er faktisk vist, at der kan være en øget risiko for kræft på grund af de mange behandlinger. Hidtil har vi ikke kunne gøre noget, men det kan vi så nu, siger Søren P. Eiskjær.

Udover færre farlige stråler gør maskinen også behandlingerne væsentlig hurtigere end ved den gamle metode, som kunne tage op til 20 minutter.

- Det tager kun 20 sekunder at lave to optagelser, der bliver lavet på en gang. Og der er ikke sådan større billedbehandling ved det her. Før skulle radiograferne nærmest klippe og klistre billederne sammen. Nu kan vi også se billederne i 3D, og det gør det meget nemmere at planlægge en eventuel operation, siger Søren P. Eiskjær.

Der er også et økonomisk aspekt i den nye maskine. Hospitalet forventer nemlig, at de med de hurtigere behandlinger kan få mange flere patienter igennem om året.