Færre nordjyder skal indlægges
Hvis du skal på sygehuset i fremtiden, skal du ikke regne med, at du bliver indlagt. Antallet af ambulante behandlinger på de nordjyske sygehuse vil nemlig stige med op til 50 % inden år 2020.
Hvis du skal på sygehuset i fremtiden, skal du ikke regne med, at du bliver indlagt. Antallet af ambulante behandlinger på de nordjyske sygehuse vil nemlig stige med op til 50 procent inden 2020, og det kan gå ud over kvaliteten, mener foreningen Danske Patienter.
I fremtiden skal langt flere patienter på de nordjyske sygehuse behandles og sendes hjem på samme dag. Det er nemlig billigere at behandle patienter ambulant end at indlægge dem. I fremtiden er det kun patienter med alvorlige sygdomme, eller patienter, der kræver særlig opmærksomhed, som bliver indlagt.
I 2007 foretog sygehusene i Nordjylland cirka 660.000 ambulante behandlinger, i 2011 var det tal steget til 800.000, og i 2020 skal antallet af ambulante behandlinger være 1 million.
Hos Danske Patienter frygter man, at patienter i højere grad vil blive efterladt til sig selv.
- Selvfølgelig kan det være positivt for de patienter, hvor det ikke er nødvendigt med en indlæggelse, for de slipper jo for at ligge på sygehuset i flere dage. Men vi kan godt være bekymrede for, at man nedlægger sengepladser på sygehusene, inden man har opbygget den nødvendige kapacitet, så patienter kommer til at opleve, at de bliver udskrevet, uden at der er den nødvendige hjælp, når de kommer hjem. Det har vi allerede set på nogle områder, siger chefkonsulent i Danske Patienter, Annette Wandel.
På Ortopædkirurgisk Afdeling på Aalborg Sygehus regner man med knap at kunne fordoble antallet af ambulante behandlinger, og her mener man, at det bliver en forbedring for patienterne:
- Vi kan bedre undgå, at patienter bliver indlagt med en mindre skade, hvor de skal opereres, men hvor de så kommer til at vente i flere dage, fordi der kommer nogle akutte ting, som skal behandles med det samme, siger klinikchef, Hans Peter Jensen.
De mange flere ambulante behandlinger er en del af en større og landsdækkende plan for den fremtidige sygehusstruktur, som er vedtaget på Christiansborg.
- Det er vigtigt at slå fast, at vi gør det her, fordi det er bedst for patienterne. Man har ikke godt af at ligge på sygehuset længere end nødvendigt. Det øger blandt andet risikoen for infektion. Men man skal selvfølgelig have en behandling af høj kvalitet, og behandlingen skal også fortsætte, når man kommer hjem, hvis det er nødvendigt. Vi har bare haft en tradition for, at man har været indlagt på sygehuset i lang tid - også i længere tid, end det i nutiden er nødvendigt at ligge på sygehuset, siger folketingsmedlem Flemming Møller Mortensen (S), der også er medlem af Sundheds - og Forebyggelsesudvalget på Christiansborg.