Færre studenter begynder på videregående uddannelse

Der er flere studenter fra gymnasiet, der venter længere end tre år med at tage på videregående uddannelse efter deres studentereksamen. Det viser tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

I dag er det sidste chance for at søge ind på gymnasiet. For de fleste unge er det førsteprioritet at få en almen gymnasial uddannelse. Men flere ender med slet ikke at bruge deres studenterhue til noget, når de er færdige.

De nordjyske unge er blevet mindre og mindre interesserede i at fortsætte til en akademisk uddannelse lige efter studentereksamen. Det viser tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

- Jeg så gerne, at når nu man er klar til at tage uddannelsen, at man så også får det gjort, sådan så vi hutigst muligt kan få glæde af den arbejdskraft, nu når vi også som samfund har kastet penge ind i det, siger Rasmus Prehn (S), der er medlem af Uddannelses- og Forskningsudvalget. 

19 procent af de elever, der dimitterede i 2010, var efter tre år stadig ikke begyndt på en videregående uddannelse. Det tal er nu steget til 24 procent for de elever, der dimitterede i 2014.

Siden 2009 har en karakterbonus skulle få studenter over hele landet til at starte hurtigere på en videregående uddannelse. 

- Det var fordi vi som samfund har stået og manglet den arbejdskraft. Der var simpelthen brug for veluddnanet arbejdskraft, siger Rasmus Prehn. 

Socialdemokratiet har helt frem til i sommer stået ved, at studenter der starter inden to år efter deres studentereksamen, skal kunne gange deres karaktergennemsnit med en bonus på 1,08, når de skal udregne deres gennemsnit inden universitetet.

Hvad tænker du, når du kan se, at antallet af unge som simpelthen venter med at komme i gang med en videregående i uddannelse, stiger?

- Altså udgangspunktet er, at vi rigtig gerne vil have den veluddannede arbejdskraft, og hvis vi kan få den hurtigere, så er det en fordel. Hvis det er, at folk går senere i gang, så skal vi selvfølgelig have kigget på det. Men det kan  også godt være, at det dækker over, at der er nogen unge mennesker, som kaster sig over nogle andre projekter, der er med til at gøre dem samlet set til nogen bedre kandidater for arbejdsmarkedet, og så er det vel heller ikke helt så tosset, siger Rasmus Prehn (S)

Hele 24 procent af de studenter, der dimmiterede i 2014 har efter tre år ikke brugt deres eksamensbevis til at komme ind på en videregående uddannelse.

Seneste nyt

fra Nordjylland