Færre tvangsauktioner i Nordjylland

Foto: Palle Peter Skov/Home

Antallet af tvangsauktioner i Nordjylland er faldet til det laveste niveau i næsten et år.

Mens antalet af tvangsauktioner på landsplan steg fra 272 i april til 307 i maj, så er antallet i samme periode gået ned i Nordjylland. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

I maj måned var der kun 37 tvangsauktioner i Nordjylland mod 53 måneden før, og man skal helt tilbage til juli 2011 for at finde et lige så lavt niveau. Antallet af tvangsauktioner synes at have fundet et nyt lavere leje ovenpå en ekstrem negativ udvikling i 4. kvartal 2011, hvor bunden gik ud af boligmarkedet.

Ifølge Spar Nords cheføkonom Jens Nyholm, skyldes det for det første, at det nordjyske arbejdsmarked har stabiliseret sig med en arbejdsløshedsprocent lige over seks. Dermed kan nordjyderne fortsat betale deres renter og afdrag, der på grund af de lavere huspriser fylder mindre i de nordjyske husholdninger end mange andre steder i Danmark.

For det andet holder de rekordlave renter også hånden under de nordjyske boligejere. Med en variabel 1-årig rente, der ligger på 0,5 procent og et fastforrentet lån på 3 procent, har boligejerne gode muligheder for at betale deres husleje.

Endelig er mange af de boligejere, der har siddet hårdt i det, allerede gået fra deres hjem, og dermed er der flere boligejere med en sund økonomi tilbage.

I alle de positive nyheder, ser Jens Nyholm dog enkelte elementer, der på sigt kan få antallet af tvangsauktioner til at stige igen. Hvis de europæiske gældsproblemer fortsætter, kan det betyde, at væksten falder i hele Europa, og med en svag forbrugs- og investeringsaktivitet vil det ramme Danmark gennem en negativ udvikling på eksportmarkedet. Det vil føre øget arbejdsløshed med sig og potentielt flere tvangsauktioner.

Derudover vil stigende renter naturligvis også være problematisk for de nordjyske boligejere, da det netop er renten, der lige nu redder mange boligejere.

Forsiden lige nu