Fagforbund kritiserer kommunale forskelle i hjælp til handicappede
Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Ritzau Scanpix
Der er forskel på, hvor mange penge hver kommune bruger på borgerne på det specialiserede område, f.eks. handicappede.
En opgørelse fra FOA viser, at der er forskel på, hvor mange penge kommunerne bruger på det specialiserede voksenlområde. FOA kalder forskellen uacceptabel.
Hvis du har en fysisk eller psykisk lidelse, kan mængden af den hjælp, du får, være afhængig af, hvilken kommune du bor i. Der er nemlig forskel på, hvor mange penge hver kommune bruger på hver indbygger, der har brug for hjælp. Det viser en ny opgørelse fra FOA.
Kigger man på Læsø og Rebild Kommune, er der en forskel på 20.574 kr. pr. indbygger, som bliver brugt på det specialiserede socialområde, som omfatter psykiatri-, handicap- og udsatteområdet. Læsø Kommune brugte nemlig 39.100 kr. pr. indbygger i 2021 på området, og Rebild Kommune brugte 18.526 kr.
- Det er fuldkommen uacceptabelt, at hjælpen til de mest udsatte borgere skal være afhængig af, hvor de er så heldige eller uheldige at bo.
Torben Klitmøller Hollmann, sektorformand for Social- og Sundhedssektoren i FOA
Forskellen kan blandt andet forklares ved at se på, hvor velhavende kommunen er.
- Det kommer an på, hvor velhavende kommunen er og befolkningens sammensætning. Befolkningens sammensætning har for eksempel stor betydning for, hvor mange der i de forskellige kommuner har brug for hjælp fra kommunen, siger Kurt Houlberg, som er professor i statskundskab og velfærdspolitik.
Kommunerne er underlagt budgetlov
Derudover kan mere service på et område betyde mindre service på et andet.
- Kommunerne er underlagt en budgetlov, som betyder, at der er et loft over, hvor mange penge kommunerne samlet set må bruge på service. Hvis kommunerne skulle bruge flere penge på det specialiserede voksenområde, så ville de komme i en situation, hvor de skal finde ud af, hvilke områder de så skal bruge færre midler på, tilføjer Kurt Houlberg.
Sektorformanden for Social- og Sundhedssektoren i FOA mener, at forskellen er uacceptabel.
- Det er fuldkommen uacceptabelt, at hjælpen til de mest udsatte borgere skal være afhængig af, hvor de er så heldige eller uheldige at bo. Vi har brug for, at kommunerne tager ansvar for det her område og lever op til nogle ordentlige standarder, siger Torben Klitmøller Hollmann.
Kurt Houlberg mener ikke, at noget tyder på, at der vil ske en ændring i den nærmeste fremtid.
- Det, der kendetegner kommunerne på det specialiserede voksenområde, er, at økonomien er under pres. Kommunerne oplever, at flere har brug for hjælp, og der er ikke noget, der tyder på, at presset bliver ikke mindre i de kommende år, siger Kurt Houlberg.
Udgifterne i kommunerne stiger
Ifølge FOA er udgifterne i kommunerne til det specialiserede socialområde vokset med 800 millioner om året de seneste år. Udviklingen i de forskellige kommuner udvikler sig dog ikke ens. Udgiften pr. borger stiger i 59 kommuner fra perioden 2018 til 2021 og falder i 39 kommuner indenfor perioden. Se hvordan det står til i de nordjyske kommuner på herunder.