LIGE NU:

Fagforeninger: Akutjob-ordning har fejlet

HK og 3F er ikke begejstrede for akutjob-ordningen og efterlyser derfor andre initiativer. Ordningen hjælper ikke dem den er tilsigtet, lyder kritikken.

Akutjob-ordningen har slået fejl og hjælper ikke dem, der er i fare for at ryge ud af dagpengesystemet. Sådan lyder det fra fagforeningen HK og 3F, som efterlyser helt andre initiativer til at hjælpe de ledige.

Hos 3F i Aalborg er ca. 650 medlemmer i fare for at ryge ud af dagpengesystemet. Da akutjob-ordningen blev oprettet var tanken, at det skulle hjælpe de såkaldte "udfalds-truede" ledige ind på arbejdsmarkedet. Men eksempelvis i de nordjyske kommuner, som har reageret på TV2/Nords henvendelse, er det kun otte akutjob gået til udfalds-truede ledige.

- Akutjob-ordningen har slået fejl. Det kan godt være, at intentionerne har været gode, men der er nogen, der har svigtet deres ansvar, siger Søren Elsberg, der er formand for 3F i Aalborg.

Både HK og 3F foreslår, at en af løsningerne til at hjælpe de ledige i stedet kunne være, at halvere perioden, man skal arbejde for at genoptjene retten til dagpenge fra 52 til 26 uger. Det forslag tror det nordjyske folketingsmedlem Bjarne Laustsen ikke har en gang på jord, fordi der ikke kan samles politisk flertal for det. Han mener i stedet, at man kunne hjælpe de udfaldstruede ledige, hvis de også optjente timer i forhold til dagpengene under aktivering og løntilskud.