Foto: Torben Hedemose

Fakta: Klamydia på vej frem udgør stor sundhedsrisiko

Flere og flere unge nordjyder får ikke sat kondomet på, inden de dyrker sex. Det har ført til ny rekord i antallet af klamydiatilfælde, og det fører til en stor sundhedsrisiko.

Rigtig mange unge beskytter ikke sig selv med kondom, når de dyrker sex, og det har ført til en ny rekord i antallet af klamydiatilfælde i Region Nordjylland.

Sundhedsstyrelsen mener, det skyldes, at de unge undervurderer deres egen risiko for at få sygdommen. Og det udgør en stor sundhedsrisiko, da klamydia ofte er symptomløs og blandt andet fører til sterilitet og underlivssmerter. Vi har sat tal på stigningen her og samlet fakta om klamydiasygdommen.

I løbet af 2016 blev der konstateret 2.430 tilfælde af klamydia blandt de unge mellem 15 og 24 år i Nordjylland. I 2012 lå det tal på 1.776 og har været støt stigende lige siden. 

Den store stigning udgør en sundhedsrisiko, for halvdelen af de smittede oplever ikke symptomer. Men ubehandlet klamydia kan føre til sterilitet hos både mænd og kvinder samt graviditet uden for livmoderen og kroniske underlivssmerter for kvinder. 

Fakta om klamydia

  • Klamydia er en af de mest udbredte sexsygdomme i Danmark. I alt fik 32.132 danskere konstateret klamydia i 2016. Mere end 4/5 var unge mellem 15 og 29 år.
  • Klamydia er infektion i urinrøret, livmoderhalsen eller endetarmen. 
  • Symptomerne kan være udflåd eller svie, når man tisser, men ofte optræder klamydia uden symptomer
  • Klamydia kan medføre barnløshed hos både mænd og kvinder. For kvinder kan det også føre til graviditet uden for livmoderen og kroniske underlivssmerter. For mænd kan det give betændelse i bitestiklerne.
  • Klamydia kan kun undgås ved brug af kondom. Det anbefales, at man altid bruger kondom, når man har sex med en ny partner.
  • Klamydia behandles med brug af antibiotika. 
Kilde: Sex & Samfund