Familie må ikke vide, hvorfor deres mor døde
Døtre kan ikke få aktindsigt i deres afdøde mors journaler
En nordjysk familie kan ikke få svar på, hvorfor deres mor pludselig blev syg og døde i januar måned.
En ældre kvinde døde i januar efter, at hun pludselig fik nyresvigt, urinvejsinfektion og lungebetændelse. Familien har flere gange søgt aktindsigt for at få svar på, hvordan det kunne gå så galt, men har hver gang fået afslag med beskeden om, at de ikke er part i sagen.
- Det er forfærdeligt ikke at få vished for, hvad der skete i dagene før, hun blev indlagt, siger hendes datter, Anitta Thorsen.
Den ældre kvinde brækkede nytårsnat hånden. Hun kunne derfor ikke klare sig selv særlig godt - og havde brug for ekstra hjælp i hjemmet til forplejning. Men hun turde angiveligt ikke bede om den fornødne hjælp efter, at en hjemmehjælper havde givet udtryk for, at det ikke var hendes opgave at støtte den ældre kvinde ved toiletbesøg.
- Jeg synes, det er frustrerende, at hun måske har siddet og været både sulten og tørstig - og ikke har fået hjælp, siger Anitta Thorsen.
Både Aalborg Kommune og Ankestyrelsen har afvist familiens ansøgning om aktindsigt med begrundelsen om, at de rent juridisk ikke er part i sagen. Det afslag har familien svært ved at acceptere.
- Vi har hendes børn. Vi er de nærmeste - så hvis ikke vi er part i sagen, hvem er så?, spørger Anitta Thorsen.
Hos Aalborg Kommune kan rådmanden for ældre- og handicapforvaltningen, Thomas Krarup, godt forstå familien.
- Jeg kan sagtens forstå, at familier kan have brug for at få vished for, hvad der er sket med deres nærmeste. Jeg kan derfor kun anbefale, at man henvender sig til embedslægen eller patientklagenævnet, hvis man har mistanke om, at der er sket et svigt, forklarer han.
Han understreger dog samtidig, at loven er til for at beskytte den enkelte mod, at private oplysninger bliver udleveret - og at det netop er derfor, familien ikke kan få aktindsigt i offentlighedsloven, som de ønsker.