Foto: Thomas Gaardsmand (arkiv)

Familie udvist

En vietnamesisk familie i Hjørring er kommet i klemme og skal forlade landet i morgen søndag.

Myndighederne mener ikke, at familien er berettiget til at være i Danmark, efter at faren Sy Tien Dang, mistede sit arbejde i restaurationsbranchen og fik arbejde i en anden branche.

Han blev fyret, fordi restauratøren døde, og derefter kunne restauranten ikke længere fortsætte.

Lovgivningen siger nemlig, at når man som udlænding i Danmark arbejder i en branche, må man ikke uden videre skifte til en anden type job. Det skal man søge om lov til, og det gjorde Sy Tien Dang også, men fik efter et par måneder afslag.

Sy Tien Dang har nu igen fået tilbudt arbejde i restaurationsbranchen, men for at han kan få arbejdstilladelse til det job, kræver det en ny ansøgning, og den kan ifølge lovgivningen ikke sendes fra Danmark.

Det betyder at hele familien bestående af far, mor og tre døtre på henholdsvis to måneder, fem år og syv år, nu skal forlade Danmark.

- Jeg forstår det ikke, hvorfor skal vi forlade landet. Børnene går i børnehave og skole og taler kun dansk, de forstår ikke vietnamesisk. Vi kan ikke bare tage til Vietnam, siger Sy Tien Dang, som har myndighedernes papir på, at han ikke må opholde sig eller arbejde her i landet fra den 20. januar.

Men familien har ikke mulighed for at rejse tilbage til Vietnam allerede i morgen. De håber i stedet på, at myndighederne tænker sig om en ekstra gang og giver dem lov til at blive i Danmark.

- Det er her, vi gerne vil være, og det er hjem for os, siger hustruen Tran My Hong, som for tiden heller ikke arbejder. Det er bare to måneder siden, hun blev mor til sit tredje barn.

Tidligere har hun arbejdet som rengøringsassistent.

- Vi har aldrig fået penge fra det offentlige, vi har altid klaret os selv, og min mand kan arbejde nu, og jeg kan arbejde senere, siger Tran My Hong, som slet ikke kan forstå, hvorfor familien skal rejse til Vietnam for så at søge om at få lov at komme til Danmark igen, hvor de har meget familie.

Det lokale folketingsmedlem Bjarne Laustsen (Soc.Dem.) er nu gået ind i sagen og har bedt justitsministeren også se på sagen.

- Vi kan ikke være det her bekendt. Vi taler om en familie, som har boet i Danmark i længere tid og har klaret sig selv. Det er tåbeligt, at de nu skal sendes til Vietnam for at sende en ny ansøgning. Den ansøgning, mener jeg, de skal kunne sende fra Danmark og være her, mens ansøgningen behandling, således at familien fortsat kan bo og arbejde her, siger Bjarne Laustsen.S