Foto: Trine Ladekarl

Farlige gasvarmeovne er stadig hos forbrugerne

Sikkerhedsstyrelsen advarer forbrugerne mod tre forskellige typer farlige gasvarmeovne med el-tilslutning. I værste fald kan ovnene give livsfarligt elektrisk stød, og de er tilbagekaldt fra forbrugerne. Men der er stadig over 3500 farlige ovne i de danske hjem.

"Har du en transportabel gasvarmeovn af mærket Wecamp 404010, EPOL 6200 eller Harboe Trading model 002189/JK2888F så skal du tilbagelevere den der, hvor du har købt den."

Sådan lyder opfordringen fra Sikkerhedsstyrelsen, der i løbet af efteråret har pålagt de tre importører af ovnene at tilbagekalde dem fra forbrugerne.

- Vi kan desværre se, at der stadig er 3.518 ovne fordelt på de tre forskellige mærker, ude hos forbrugerne. Ovnene kan i værste fald være livsfarlige at bruge, og vi har derfor valgt at gå ud med denne klare opfordring, siger Mette Cramon, kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen.

Sikkerhedsstyrelsen har i 2012 stået i spidsen for en fælles nordisk indsats, hvor sikkerheden i transportable gasvarmeovne med el-tilslutning er blevet undersøgt.

Styrelsen har undersøgt 12 forskellige typer gasvarmeovne med el-tilslutning på det danske marked. Ingen levede fuldt op til lovgivningen. Tre er tilbagekaldt fra forbrugerne, og fire har fået påbud om at trække dem tilbage fra detailhandelen. Fem havde mærkningsproblemer.

I værste fald kan ovnene give livsfarlige elektriske stød. Men på trods af tilbagekaldelsen af de potentielt livsfarlige ovne, er der altså stadig 3518 ovne, som er blevet solgt - og endnu ikke er returneret af forbrugerne.

- Det er producenten og importøren, der har ansvaret for at produkterne er forsvarlige. Produktet skal produceres, så det er sikkert. Vi udvælger så som myndighed løbende indsatsområder, hvor vi udfører kontrol, og gasvarmeovnene med el-tilslutning blev udvalgt, fordi vi havde en formodning om, at der kunne være sikkerhedsmæssige problemer. Det har desværre vist sig, at vi havde ret i den formodning, siger Mette Cramon, kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen.

Man kan se fotos af de farlige gasvarmeovne på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside www.sik.dk under farlige gasprodukter.