Farsø hårdt ramt af Solhavens fald
Foto: Ib Christensen
Retssagen mod det sociale opholdssted Solhaven har haft store konsekvenser for lokalområdet i Farsø. I byen lider både handels -og foreningslivet, også selvom der endnu ikke er faldet dom.
På onsdag falder der dom i sagen om det sociale opholdssted Solhaven, hvor forstander Søren Virenfeldt og 11 pædagoger er tiltalt for vold mod de anbragte unge. Sagen startede for treogethalvt år siden, da Vesthimmerlands Kommune meldte Solhaven til politiet.
Men allerede inden dommen er fældet, har lokalområdet i Farsø lidt store tab. Solhavens kollaps har nemlig haft store konsekvenser for byens forenings og forretningsliv. Alene i byens butikscenter har man mistet mellem 10-12 arbejdspladser siden Solhavens konkurs i efteråret 2013. Institutionen var nemlig den største kunde i næsten samtlige butikker.
- Det har betydet arbejdspladser i alle butikker. Det har kostet mange mange millioner kroner, fordi Solhaven var gode til at handle lokalt, siger Jørgen Højrup Jensen, der er formand i Farsø Hansdelstandforening.
Solhaven blev stiftet i 1987 og helt frem til konkursen i 2013 havde opholdsstedet sit hovedsæde i Farsø. Da Solhaven var på sit højeste med alle underafdelingerne var der omkring 350 ansatte og institutionen omsatte for 260 millioner kroner om året. Idag er det meste lukket og slukket.
- Det er en epoke, som nu er slut. Det har selvfølgelig ramt vores område hårdt, siger Henriette Agerskov fra Farsø.
Det er ikke kun i byens handelsliv, at man har kunnet mærke retssagens omkostninger. Også foreningslivet melder om faldende medlemstal og færre sponsorkroner.
- Efter Solhavens lukning er vi gået forgæves flere gange, når vi har været på sponsorjagt. De penge, der var til at støtte vores foreningsliv tidligere var ofte finansieret af Solhaven, siger Anders Jørn Skriver, formand i FUIKS Venner, en forening der støtter det lokale foreningsliv i Farsø.
Borgmester i Vesthimmerlands Kommune, Knud Kristensen(C), forstår godt, at Farsøs borgere ærgrer sig over retssagens konsekvenser, også selvom kommunen selv anmeldte Solhaven.
- Det er altid kedeligt, når en stor aktivitet i et lokalområde lukker, men vi var simpelthen nødt til at reagere på alle de anklager, som kom frem, siger Knud Kristensen til TV2/Nord.
Nu nærmer Solhaven-epoken sig så en afslutning - på onsdag afgøres sagen i retten i aalborg. Men på trods af udfaldet ærgrer Farsø sig.
- Slaget er vel allerede tabt. Vi får jo ikke alle de arbejdspladser igen, hvis Solhaven går fri i retssagen. Så for os i lokalområdet er det en irriterende sag, siger Jørgen Højrup Jensen, der er formand i Farsø Hansdelstandforening.
Du kan se mere til Solhaven i vores udsendelse, 19:30.