Foto: TV2/NORD (Arkiv)

Fart-boks i bilen bør være obligatorisk

Installer en boks i bilen til at holde øje med farten hos unge og hos folk, der flere gange er taget for at køre meget for hurtigt. Sådan lyder anbefalingen fra to nordjyske trafikeksperter.

Ifølge trafikforsker Niels Agerholm fra Aalborg Universitet kan man spare 25 til 50 procent af de omkomne i trafikken, hvis det bliver muligt at indføre et system, der sørger for, at folk ikke kører for hurtigt.

Og står det til Svend Tøfting, der arbejder med intelligente trafiksystemer i Region Nordjylland, så skal det være lovpligtigt for blandt andre unge bilister at have installeret en boks i bilen.

- Forskningen viser nemlig, at sådan en boks er meget adfærdsregulerende, siger Svend Tøfting til DR Nordjylland.

Samme holdning har en række folketingspolitikere, som DR Nordjylland og TV2/Nord har talt med. I alt har otte ud af 14 nordjyske Folketingspolitikere svaret, at de er meget enige eller delvist enige i, at det vil være en god idé at overveje, om helt unge bilister skal have installeret et apparat i deres bil, der registrer, hvis de kører for stærkt.

- Jeg tror, at det kunne være rigtigt godt - også for at sende et kraftigt signal til de unge om at køre sikkert - at man gør det obligatorisk at have sådan en tracker i, siger Socialdemokraternes trafikordfører, Rasmus Prehn til DR Nordjylland.