LIGE NU:

Ferie giver telefonstorm: Sæler på stranden er ikke i nød

Efterårsferien kan mærkes på vagttelefonen hos Dyrenes Beskyttelse. I ferien er der en markant stigning i henvendelser om sæler i nød.

Når skolerne lukker, og efterårsferien er over landet, så begynder telefonerne at gløde hos Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral. De ferieramte danskere har nemlig haft tid til en gå-tur ved stranden, hvor de har spottet en sæl, som de tror er i nød. Det er dog sjældent tilfældet.

- Sæler har også brug for hvile. Så kommer de op og lægger sig på stranden, på havnen eller på nogle sten for at hvile sig. Sæler kan ikke opholde sig i havet hele tiden, siger Camilla Jensen, der er leder af Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812.

I denne tabel kan du se forskellen på antallet af opkald til vagttelefonen 1812. Uge 42, som er efterårsferien for de fleste, stikker væsentligt op over alle andre uger. Sidste år i efterårsferien modtog Dyrenes Beskyttelse 100 henvendelser om sæler.

Oversigt over antallet af opkald til 1812 fordelt over uger.
Oversigt over antallet af opkald til 1812 fordelt over uger.
Foto: Dyrnes Beskyttelse

De bekymrede borgere, der ringer ind har ofte set sæler, der ligger på stranden alene eller sæler, de mener, ser syge ud. Det er dog sjældent, at sælerne er syge eller i nød. Det er dog vigtigt stadig at ringe ind, hvis man kan se synlige sår på sælens krop.

- Vi minder altid folk om som det første, når de ringer, at det er helt normalt for sæler, at hvile sig på stranden. Det er ikke ensbetydende med, at der ikke kan være noget galt, men vi oplever, at i langt de fleste sager, så har sælen det fint. Hvis der er noget galt, så vil sælen have synlige sår eller være meget tynd, hvis den er syg, siger Camilla Jensen.  

quote Vi minder altid folk om som det første, når de ringer, at det er helt normalt for sæler, at hvile sig på stranden.

Camilla Jensen, Leder af Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral

Det er meget vigtigt at holde afstand til sælerne, når de ligger på stranden. Det er vilde dyr, der vil finde det truende, hvis et menneske kommer for tæt på. Hvis du på god afstand kan se, at sælen har tydelige sår eller er meget tynd, så ring til vagttelefonen 1812 ellers så nyd synet af det vilde dyr.