Fire gode råd: Sådan undgår du brandfarlige sankthans-situationer
Foto: TV2 Nord
Sankthans er en smuk tradition, og sammen med Nordjyllands Beredskab giver dig her nogle gode råd til at sikre en smuk aften for både dyr, mennesker og natur.
Der findes ikke mange syn, der er smukkere end sankthansaftens bål - når de knitrende flammer sammen med Midsommervisen tegner sig mod den lyse aftenhimmel.
Men der skal kun en enkelt vildfaren glød til, før idyllen er brudt, og man i stedet står midt i en rigtig træls situation, man helst ville have undgået.
Derfor har Nordjyllands Beredskab lavet fire videoer med fire gode råd til at få en brandsikker sankthansaften. De kan ses på beredskabets facebookside - og vi giver dig dem også lige her:
Råd nummer 1 - få dyrene ud af bålet:
Det er en god idé at samle brændet til bålet et sted et par meter fra, hvor det egentig skal brændes af på selve sankthansaften. Mus og pindsvin og andre smådyr ser det nemlig som et dejligt gemmested, så for at undgå at futte dyrene af med bålet, skal man et par timer inden afbrænding flytte det.
Det giver dyrene en mulighed for at stikke af.
Råd nummer 2 - sørg for at bålet ikke spreder sig:
Det er bedst at placere bålet på eksempelvis en sandbund, der ikke kan gå ild i. Men har man kun en græsplæne til rådighed, skal man huske at vande godt af rundt om bålet, inden man tænder det. Jo større bålet er, jo større er også området, man skal gøre vådt.
Råd nummer 3 - tænd bålet sikkert:
Mange synes, det er en fantastisk idé at tænde sankthansbålet med nogle brændbare væsker. Men hos Nordjyllands Beredskab er man langt fra enig. Det er nemlig ikke væskerne, men derimod dampene derfra, der først antænder, og så kan det gå grueligt galt.
I stedet skal man bruge enten tør halm eller avispapir, som man stopper ind i bålet, kort før det skal tændes.
Råd nummer 4 - hvis det alligevel går galt:
Selv om man har fulgt alle gode råd, kan man alligevel havne i en situation, hvor bålet stikker af. I sådanne tilfælde er det en rigtig god idé at have enten en tilsluttet haveslange eller et par skumslukker parat ikke for langt fra bålet.
Opstår der ukontrollabel ild, er der kun én ting at gøre, oplyser Nordjyllands Beredskab: At ringe 1-1-2 og bede om hjælp.
God sankthans.