LIGE NU:

Fire nye stærekasser: Stadig næsten samme antal fotovogne

Om lige godt en uge bliver fire nye stærekasser taget i brug langs vejene i Nordjyllands Politikreds. Kameraerne bliver taget ud af fotovognene. Umiddelbart skulle man tro, at det betyder færre fotovogne. Men sådan forholder det sig ikke.

Snart bliver plastikken rykket af stærekasserne på hovedvej 11 lidt syd for Aabybro, så fartglade bilister kan få en hilsen fra ordensmagten. Hidtil har det været et yndet sted for politiets fotovogne at tage opstilling.  

- Nu er vi ikke længere afhængige af at have en fotovogn holdende derude. Nu har vi kameraer i begge retninger 24 timer i døgnet, siger politikommissær Henrik Hyldig Nielsen fra Nordjyllands Politi.

Meningen med de nye stærekasser, to ved Aabybro og to på Sæbyvej i Hjørring, er, at det er kameraer fra fotovognene, der bliver placeret i dem.

Flere ulykker i Nordjylland

Andre steder i landet har indførelsen af stærekasser betydet færre fotovogne, når kameraerne bliver flået ud af dem. Men en omfordeling af alle landets fotovogne betyder, at Nordjyllands Politikreds stort set har det samme antal vogne. Kun én ud 10 forsvinder. Så nu er der i alt 13 kameraer i Nordjyllands Politikreds mod 10 tidligere - en stigning på 30 procent.

- Det er Rigspolitiet og Vejdirektoratet, der sammen har vurderet, hvor mange fotovogne og stærekasser, der skal være i hver enkelt politikreds. Det har de blandt andet gjort ud fra nogle uheldsstatistikker, siger politikommissær Henrik Hyldig Nielsen.  

Tal fra Vejdirektoratet, som var de nyeste dengang beslutningen blev taget om, hvor stærekasserne skulle stilles op, viser, at der i 2016 var 9,32 ulykker med personskade per 10.000 indbyggere i Nordjyllands Politikreds. På landsplan var det 5,04. Også per 10.000 indbyggere skete der 0,54 dødsulykke sammenlignet med 0,39 på landsplan.

For få fotovogne

Selv hos Dansk Folkeparti, hvorfra det ofte har lydt, at blitzende fotovogne bare bliver brugt som rene pengemaskiner, er man begejstrede for den øgede kamerakapacitet i den nordjyske politikreds.

- Vi vil gerne af med fotovognene, men når nu det ikke skal være sådan, så må jeg også sige, at det kan jo være vi har haft for få her i landsdelen, siger Lise Bech, der er nordjysk folketingsmedlem for Dansk Folkeparti.

Foran hver stærekasse vil bilisterne blive advaret med skilte om, at der er fartkontrol forude. En stærekasse måler farten fra omkring 50 til 20 meter til kameraet.

Ud over de fire stærekasser i Nordjyllands Politikreds, er der også sat stærekasser op 9 andre steder i landet.

Fakta: Her placeres stærekasserne i Danmark

 

japanske kirsebærtræer bislev natur blomster blomstrer forår

play Nu blomstrer kirsebærtræerne i Bislev: Træerne er Peters hjertebarn

Flyspotter

play Flyspotteren Per så F-16-fly mellemlande: - Man skal have noget at prale af

Flemming Helsing, naturforvalter

play Nyt initiativ giver håb for dyrelivet i Hammer Bakker

170521 Hjørring Revyen

play Hjørring Revyen er tilbage efter ufrivillig pause: - Det er jo en forløsning

japanske kirsebærtræer bislev natur blomster blomstrer forår

play Nu blomstrer kirsebærtræerne i Bislev: Træerne er Peters hjertebarn

Flyspotter

play Flyspotteren Per så F-16-fly mellemlande: - Man skal have noget at prale af

Flemming Helsing, naturforvalter

play Nyt initiativ giver håb for dyrelivet i Hammer Bakker

Til forsiden

Til forsiden