Firedobler tung trafik gennem landsby: Borgerne raser over vilde planer
- Det lugter, hver gang vinden er i øst eller øst-sydøst. Så kommer lugten hele dagen.
Sådan konstaterer Hanne Drejergaard Kjeldsen, der er boende i Sejlstrup.
Hun refererer til biogasanlægget Agri Energy, der ligger tæt på byen, og hun er mere bekymret, end hun plejer. Biogasanlægget har nemlig søgt om tilladelse til at tredoble produktionen.
Og hun er ikke alene, for det har nemlig også skabt bekymring i flere af de omkringliggende byer. De frygter alle, at den øgede produktion vil betyde mange ekstra lastbiler igennem lokalsamfundet med biomasse til og fra anlægget.
- Hvem skal bo her, hvis vi får firdoblet biogastrafikken gennem Rakkeby?, lyder det fra Tine Jalk, der bor i Rakkeby.
Holder borgermøde - men uden biogasanlægget
Derfor har de bekymrede borgere nu indkaldt til et borgermøde onsdag aften.
Biogasanlægget er dog ikke inviteret med.
- De må gerne sidde i salen og lytte til, hvad folk siger og komme med input, men de får ikke en panelplads, hvor de får lejlighed til at informere om deres anlæg, fordi den information, vi kommer med står i deres ansøgning, konstaterer Hanne Drejergaard Kjeldsen.
Dét ærgrer dog Daniel Overgaard Pedersen, der er direktør og hovedaktionær for biogasanlægget.
- Nu venter der jo halvandet års sagsbehandling, så lad os nu først have en dialog. Der mangler noget indsigt i, hvad der er lagt op til, konstaterer han.
Ender med gevinst fremfor ulempe
Biogasanlægget vil med udvidelsen lægge op til, at inddrage lokalsamfundet.
- Alt skal komme fra lokale landmænd, som skal være medejere af biogasanlægget. Det skal være værdiskabende, da produktionen bliver i lokalområdet og landbruget, og ikke ender ved udenlandske investorer, der render med gevinsten, konstaterer Daniel Overgaard Pedersen.
Samtidig vil biogasanlægget forsøge at få nedsat en fond, der skal gavne lokalsamfundet.
- Så skal der gå en procent af overskuddet til den fond hvert år på mellem 1,5 og 2 millioner kroner, som skal uddeles til lokale projekter, forklarer han, og tilføjer, at de penge for eksempel kunne gå til at danne en skov udenfor byerne.
- Det vil skabe en barriere mod lugten, og forbedre huspriserne, konstaterer han.
Er opmærksom på lugten
Daniel Overgaard Pedersen lægger sig desuden fladt ned, når det kommer til borgernes klager omkring lugtgener.
- Vi har haft for store problemer med lugt, og det skal vi have løst. Vi har ikke lyst til at lugte, pointerer han.
- Vi må være ærlige og sige, at nogle af tingene har vi ikke haft for godt styr på, i forhold til hvad problemet er, men det arbejder vi med, for vi skal have det løst, og det bliver det også, tilføjer han og nævner, at flere tiltag er undervejs.
Nu venter der jo halvandet års sagsbehandling, så lad os nu først have en dialog. Der mangler noget indsigt i, hvad det er, der er lagt op til
Daniel Overgaard Pedersen, direktør Agri Energy
'En storm i et glas vand'
I forhold til trafikken, som borgerne frygter bliver værre og mere, deler direktøren dog ikke ligefrem bekymringen.
- Det er ganske begrænset, den transport, der vil være gennem Rakkeby. Det er svært at sige præcis, men det er i bagatelgrænsen i forhold til i dag, fordi transporten ikke foregår gennem byen, men via Smidstrupvej.
Derfor vil man foretage en vejudvidelse af vejen, hvis ansøgningen bliver godkendt.
- Trafikken på den her vej er gennem de seneste år blevet meget mere, og vi er storforbruger af den med tungtrafik. Derfor har vi igangsat en vejudvidelses proces, hvor vi vil udvide den, så den er otte meter i bredden, så det svarer til en stor hovedvej, der kan rumme 100 lastbiler om dagen. Det skal der ikke køre, men den kan holde til det, forklarer direktøren.
- Så det er jo lidt en storm i et glas vand, for vejen vil blive lavet til det.
Udvidelsen vil ifølge direktøren være ensbetydende med, at biogasanlægget kan levere overskudsvarme til 1700 husstande, mens man kan lave gasvarme svarende til 26 millioner liter olie om året.