Fiskere i opråb over kvoter: Nu kan der være håb forude
Der ser ud til at være håb for fiskerne, som har været oprevet over kvoterne på kuller.
Fiskebestanden for den aflange torskefisk - kuller - er, ifølge det Internationale Havundersøgelsesråd, vokset med 500 procent siden 2020, men kvoterne er ikke fulgt med.
Til stor utilfredshed for fiskerne.
Et problem, som flere politikere nu vil have vendt.
- Det er jo helt oplagt, og jeg har også selv stillet spørgsmål til fiskeministeren om, at det ikke er muligt at få det på plads så hurtigt som muligt, for der er faktisk en mulighed for at øge kullerkvoten, når man kan dokumentere, at bestanden er så stor, som den er, lyder det fra det nordjyske Folketingsmedlem Per Larsen (K).
For i samme periode, som kullerbestanden er vokset med 500 procent er kvoterne kun vokset med 64 procent.
- Det er som at sparke en åben lue ind. Vi er fuldstændig klar over, at kuller bestanddelen er bæredygtig, og der kan godt fiskes mere på den. Men som alt muligt andet fiskeri, så er det en meget kompliceret sag at få ændret på kvoterne i indeværende år, men jeg synes alligevel, at vi skal gøre forsøget, siger det nordjyske Folketingsmedlem Bjarne Laustsen (A).
Fiskeriformænd råber op
I et åbent brev til ministeren for landbrug, fødevarer og fiskeri, Jacob Jensen (V), har nordjyske fiskeriformænd bedt ministeren op at lukke op for flere kuller.
For når kvoten for fangst af kuller er fisket op, kan det betyde, at fiskerne må blive i havn, selvom de fisker efter andre typer fisk.
- I det her tilfælde kan man sige, at det haster med at få kullerkvoten hævet, så man kommer op i det, der er behov for, konstaterer Per Larsen (K) og bliver bakket op af Bjarne Laustsen (A).
- Det giver jo god mening, at når kvoten kan fiskes på noget mere, så må vi gøre det, og rådgives det, at vi skal sætte den ned, så må vi gøre det. Her er vi bare i en situation, hvor at selvom der er mange kuller, så kan de ikke få lov at fange dem, og det skal der laves om på.
Bjarne Laustsen pointerer dog, at en af udfordringerne kan være, at der i nogle lande er tradition for, at man fisker både kuller og torsk sammen, og det er i øjeblikket ikke optimalt, fordi torskene ikke har det lige så godt som kullerne.
For det er EU, som fastsætter fiskekvoterne, og derfor skal forslaget hele vejen omkring EU-kommissionen og hele EU-systemet.
- Sagen er jo bare den, at det også er blevet mere kompliceret af Brexit. For selvom kommissionen er enige med os i Danmark i, at kullerbestanden godt kan tåle at fiske mere på, så skal aftalen bagefter tiltrædes af både Storbritannien og Norge, fortæller Bjarne Laustsen (A).