01:32

Brislingefiskerne går et forrygende efterår i møde, når ny ekstrakvote vedtages i EU. Foto: Ivan Johan Hansen

1 af 2

Fiskere jubler: Ekstra brislingekvoter på vej

En rekordstor bestand af brisling får EU til at udvide kvote med 110.000 tons. Nordjyske fiskere står overfor millionfangster.

De nordjyske brislingefiskere står klar til at kaste los og stikke på søen, så snart miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen kommer igennem med en forhøjelse af brislingekvoten i EU.

Lige nu afventer EU-kommisionens forslag opbakning i Rådet, men alt tegner til et efterårs-eventyr på Nordsøen.

Den danske brislingekvote bliver forhøjet med godt 110.000 tons mere i år, hvilket kan skabe værdi for mindst 180 millioner kroner på havet og i havnene.

- Der er mange brisling i Nordsøen, og jeg har derfor kæmpet hårdt i Bruxelles for, at danske fiskere kan få lov at fiske mere brisling allerede i 2015. Det ser ud til at lykkes til glæde for fiskerne, forarbejdningsindustrien og eksporten af fiskemelsprodukter. Flere fisk betyder vækst i hele Danmark, siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

I forslaget fra Kommissionen forhøjes hele EU's brislingekvote i Nordsøen fra 227.000 tons til 350.000 tons, og Danmark får godt 110.000 tons ekstra kvote, så den samlede danske kvote for 2015 bliver næsten 311.000 tons.

Det har kunnet ladet sig gøre, da ny biologisk rådgivning fra Det Internationale Havundersøgelsesråd, viser, at brislingebestanden i Nordsøen i år er rekordstor.

- Fra dansk side gør vi alt, hvad vi kan for, at vi hurtigt kan få vedtaget dette forslag. Fiskerne skal have mulighed for at forsætte det gode fiskeri, der er i gang lige nu. Kvoteforhøjelsen vil også give de skibe, der har brugt deres kvote, mulighed for at få adgang til ekstra brisling. For når biologerne siger, at bestanden kan holde til det, så giver det ingen mening at fiskerne er i havn. De skal ud og tjene penge, siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Kvoteforhøjelsen vil betyde, at fiskerne kan fortsætte deres fiskeri resten af året, hvor mange fiskere ellers havde opbrugt deres kvote. Og den udmelding bliver modtaget med kyshånd af de nordjyske fiskere.

- Det er en supergod og glædelig nyhed, som betyder rigtigt meget for vores medlemmer. Nogle har ikke fisket siden sommer, mens lejen på kvoter stiger og stiger. Der er historisk godt fiskeri ude til havs, og vi har ventet længe på, at politikerne har lyttet til os og forskerne, siger formand for Kreds Nord i Danmarks Fiskeriforening, Jan Hansen.

- Vores medlemmer har gået på havnene længe og været frustrerede, for vi har længe vidst, at der er masser af brisling. 110.000 tons er ikke helt så meget, som vi havde håbet på, men de kan skabe omsætning for fiskere og industri for over 300 millioner kroner, siger Jan Hansen.

Udover en forhøjelse af brislingekvoten i Nordsøen har Kommissionen flere gode nyheder til fiskerne i dens forslag. Kommissionen vil nemlig også forlænge fiskeriet af sperling med to måneder, så fiskeriet på den nuværende store kvote kan fortsætte året ud i stedet for at stoppe til november.

Derudover bekræfter forslaget også, at bestandene generelt har det bedre, idet sild i Skagerrak og Kattegat nu er kommet inden for sikre biologiske grænser.