Foto: Ib William Christensen

Fiskere vil have kompensation

De nordjyske Skagerrak-fiskere skal i fremtiden ikke længere smide fisk, som ikke lever op til mindstemålene, tilbage i havet. Fiskene skal i stedet med på land. En god ide, siger fiskerne. Men de vil have en kompensation.

- Jeg vil kalde det rigtig meget varm luft.

Sådan siger Jan Hansen, der er formand for Danmarks Fiskeriforening kreds Nord, om den kommende Skagerrakaftale. Ifølge den skal fiskerne ikke længere smide de fisk, som ikke overholder mindstemålene, tilbage i havet.

Kun en lille del af de fisk overlever nemlig. For at komme den såkaldte discard til livs bliver der fra politisk hold arbejdet på en aftale, så norske, svenske og danske Skagerrakfiskere skal tage alle fisk med ind. Fiskerne vil gerne være med til at komme spildet til livs, men de have lovning på større kvoter.

- De fisk, som vi førhen har discardet, de skal tilskrives vores kvoter, og det vil vi gerne holde meget fast i. Det er vigtigt punkt for danske fiskere, siger Jan Hansen.

Fødevareministeren ønskede fredag ikke stille fiskerne nogen garanti for øje.

- Jeg lytter selvfølgelig til, hvad fiskerne siger, men jeg ønsker ikke at kommentere yderligere på sagen, så længe der stadig foregår forhandlinger, siger fødevareminister Mette Gjerskov (Soc.dem.) til TV2/Nord.

- Jeg håber selvfølgelig på, at når den her aftale skal træde i kraft fra 2013, at de danske fiskere får et regelsæt, som de kan leve med, siger Jan Hansen.