Flagermus kan bremse vindmøller

Vindmøller er så alvorlig en risiko for den fredede flagermus, at det kan blive nødvendigt at stoppe driften af møllerne i perioder.

Eksperter skal nu undersøge, om de kommende testmøller i Østerild tager livet af for mange flagermus skriver Berlingske.

En flagermus er hverken fugl eller fisk, men den kan ende sit liv som plukfisk, hvis den i jagten på insekter bliver bremset af en møllevinge, der drøner rundt med 100 kilometer i timen i den danske sommernat. Og risikoen fra vindmøller mod det fredede dyr anses nu for at være så betydelig, at det kan komme på tale at slukke for dem om natten hele sensommeren. 

I et notat, som flagermuseksperten Hans Baagøe har skrevet til Naturstyrelsen, skriver han, at den eneste sikre metode til at undgå drab på flagermus i flagermusrige områder er at slukke vindmøllerne ved middelvind (fem-seks meter i sekundet) om natten fra 15. juli til 15. oktober.

Mens Danmark foreløbig står næsten uden viden om, hvilken trussel landets vindmøller udgør for den fredede flagermus, har amerikanske, tyske og svenske undersøgelser dokumenteret betydelige problemer. 

Den svenske professor emeritus Ingemar Ahlén har været i marken og fundet døde flagermus ved en fjerdedel af de 200 vindkraftværker, han undersøgte. Og ifølge den svenske professor er der fundet døde flagermus af 23 arter under vindkraftværker i Europa. 

Men i Danmark, der har flest vindmøller pr. indbygger i verden, ved ingen, hvor stort problemet er.

En ekspert i flagermus, biolog Morten Elmeros, Aarhus Universitet, siger, at der ikke eksisterer danske undersøgelser af problemet.

-Efter EUs habitatdirektiv har vi pligt til at sikre, at projekter som for eksempel vindmølleparker ikke skader flagermusenes levesteder. Men de vurderinger, som hidtil er foretaget her i landet, er meget overfladiske. Og generelt bliver problemet affejet med nogle få linjer i konsekvensvurderingerne, siger Morten Elmeros til Berlingske.

Som forsker på Det Nationale Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet var han med til at rejse en hård kritik af Miljøministeriets miljøvurdering af det kommende nationale testcenter for kæmpe vindmøller i Østerild Plantage i Thy. Forskerne fra Aarhus Universitet kaldte ministeriets miljøvurdering for overfladisk og mangelfuld i sin bedømmelse af vindmøllernes effekt på bl.a. flagermus.

Kritikken fik Naturstyrelsen til at bestille en vurdering af den risiko, det kommende testcenter udgør for den lokale bestand af flagermus hos Hans Baagøe fra Statens Naturhistoriske Museum. Han kvitterede med et notat, der anbefaler at risikoen bliver grundigt undersøgt gennem et forskningsmæssigt testprogram.

-Et sådant testprogram er også nødvendigt, når man tænker på den vigtige koloni af damflagermus, der er beliggende i Østerild meget tæt på møllernes planlagte placering. Vi må simpelthen sikre os viden, der klargør om dette udgør et problem, konkluderede Hans Baagøe. 

Han skal nu sammen med forskere fra Aarhus Universitet i felten for at tælle flagermus i området, hvor testcentret skal placeres. Det betyder, at vindmøllelandet Danmark nu får sin første egentlige undersøgelse af vindmøllers risiko for det beskyttede, flyvende pattedyr.

-Vi skal danne os et indtryk af, hvor mange der er, hvor de er, og hvor stor udbredelsen er. Og når møllerne er opført skal vi følge med i, hvilken skade de eventuelt udgør for flagermusene, siger Hans Baagøe.

/Ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland