LIGE NU:

Flere fravælger at leje sommerhuset ud

Lave priser, lave renter og udsigten til gode lejeindtægter lokker ikke længere, når nordjyderne køber sommerhus - faktisk vælger flere og flere slet ikke at leje deres huse ud, selv om det er en god forretning.

Flere og flere foretrækker, at være herre i eget hus hele året, og derfor vælger de udlejning af deres sommerhus fra.

-Når vi sælger et hus med kontrakt, så er det typisk, vi oplever, at folk vil gerne hurtigst muligt ud af kontrakten, fordi de vil selv have sommerhuset. De vil selv nyde det. Det er her, man vil holde ferie, siger ejendomsmægler Inge Ørtoft.

I går kunne vi her på TV2 Nord fortælle, at sommerhusudlejningen lige nu slår alle rekorder, og at der reelt mangler flere huse til udlejning.

Men det argument får altså ikke nordjyderne til at handle. Antallet af huse til salg er fordoblet de seneste otte år. Alene i Hals er der 345 til salg. Det har måske aldrig været mere gunstig at købe end netop nu.

-Der er stort udvalg, gode priser, renten er lav og super muligheder for at leje ud. Priserne er så gode, at hvis du lejer ud i kun fire uger, så er en rigtig stor del af din husleje hjemme, siger Inge Ørtoft.

Lena Hildebrandt og Jan Stenmo er for anden gang ude at se sommerhus i Hals. De har på forhånd besluttet, at de ikke vil leje det ud, hvis de ender med at købe.

- Det er sådan set ikke derfor, vi kigger på sommerhus. Det var mere for livskvaliteten og fritidsmulighederne, siger Jan Stenmo fra Klarup.

Hvis Jan og Lena havde valgt at udleje deres nye sommerhus i bare fire uger om året, kunne det havde betalt næsten hele huslejen - men deres regnestykke ser anderledes ud:

-Jo, det frister lidt, men så kan man ikke bruge det selv. Så skal man planlægge sin egen brug af huset, siger Jan Stenmo.

-Vi vil have familien på besøg og være her allesammen og det kan ikke lade sig gøre hvis det så er lejet ud, supplerer Lena Hildebrandt.

Der findes ingen statistik på, hvor mange sommerhusejere, der fravælger udlejning af deres hus. Hvis der gjorde, ville ejendomsmægleren for øvrigt selv tælle med:

-Jeg forstår det rigtig godt. Jeg vil også hellere have et lidt billigere hus, og så er det kun mig, der bruger det. Ja, jeg forstår det alt for godt, siger Inge Ørtoft