Flere hundrede nordjyske kolonihaver står under vand
- Det har været det værste år i år. Det har ikke været værre i antal gange, vi har været oversvømmet, og jeg tror også, at mængden af vand er den værste, siger Birgitte Nielsen, der er bestyrelsesformand for Haveparken Kæret i Frederikshavn.
Kolonihaver i det meste af Nordjylland står under vand, og det har nogle steder alvorlige omkostninger for ejerne.
Et særdeles vådt efterår sidste år kombineret med store mængder nedbør i januar og februar i år er skyld i, at haveejerne lige nu kæmper mod vandmasserne.
Og i kredsen af nordjyske kolonihaveejere lyder det, at det er det værste år nogensinde.
Ifølge formanden for den nordjyske kreds under Kolonihaveforeningen har mængden af vand aldrig været værre.
- Nu har jeg været formand herude i over 30 år, og jeg vil nok sige, at det er det værste år, vi har haft, siger den nordjyske formand for Kolonihaveforbundet, Inger Kløjgaard.
2019 indtager en delt førsteplads over vådeste år nogensinde, og de store mængder nedbør er fortsat ind i 2020.
Nu har jeg været formand herude i over 30 år, og jeg vil nok sige, at det er det værste år, vi har haft
Inger Kløjgaard, nordjysk formand for Kolonihaveforbundet
Kolonihaveforeningen Kæret er den største i Vendsyssel med 235 kolonihaver, og også her en stor del af husene omringet af vand.
- Det har været det værste år i år. Det har ikke været værre i antal gange, vi har været oversvømmet, og jeg tror også, at mængden af vand er den værste, siger Birgitte Nielsen, der er bestyrelsesformand for Haveparken Kæret i Frederikshavn.
I Haveparken Kæret i Frederikshavn står foreningen selv for vedligeholdelse uden tilskud fra kommunen, og det har været en dyr fornøjelse de senere år.
- Vi har brugt mange tusinde kroner om året, og vi har brugt over 100.000 på en pumpestation for at pumpe vandet væk herfra. Men vi har problemer med den bæk, der går ned til Elling Å. Den kan ikke tage fra, så den kan ikke komme af med vandet, forklarer Birgitte Nielsen.
For 19 år siden fik foreningen hjælp fra kommunen, og det håber formanden for Haveparken Kæret at få igen.
- Altså det kan på ingen måde hænge sammen. Vi bliver nødt til at se, hvad der er sket i de 19 år. Det er fuldstændig anderledes nu i forhold til klima og nedbør, og det er heller ikke realistisk at vores haveleje for 235 haver kan betale de omkostninger, der er, fastslår Birgitte Nielsen.
Men i første omgang må foreningen klare sig uden hjælp.
- Vi vil aldrig afvise, men for det første skal vi have en henvendelse, og så skal vi vurdere, hvad den henvendelse går ud på, lyder det fra formanden for teknisk udvalg i Frederikshavn Kommune, Karsten Thomsen (S).
Lige nu må landets omkring 60.000 kolonihaveejere bede til vejrguderne - fra Frederikshavn lyder ønsket; mere sol og vind.